Bowlerhatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nye bowlerhatter til salgs på et marked i Portobello Road i London
Seriemorderen Albert Fish i moderne bowlerhatt 1903.
Fra en filminnspilling i London der tidsepoken og byen karakteristiseres gjennom gasslykt, smog og mann med bowler.

En bowlerhatt, også kalt bowler og skalk, er en hard herrehatt av filt med rund topp og smal brem.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kjente bowlerhatten ble tegnet for Thomas Coke, 1. jarl av Leicester i 1850 av hattemakerne James og George Lock i St. James's Street i London. Deres opprinnelige navn var iron hat («jernhatt»). Lockbrødrene sendte sin tegning til hattemakerne Thomas og William Bowler, som lagde en prototype til jarlen. Hatten fikk raskt nytt navn fra disse hattemakerne.

Grunnen til at hatten ble laget så hard var at den skulle gi en viss beskyttelse mot sammenstøt med grener mens man red gjennom skogområder.

Den ble enormt populær på slutten av 1800-tallet, som en mellomting mellom overklassens flosshatt og arbeiderklassens bløte filthatter.

I London ble bowlerhatten det typiske hodeplagget for gentlemen, og det ble et engelsk kulturelt ikon. I 1960-årene gikk hattebruk av moten, og det er derfor sjelden man ser en bowlerhatt i bruk.

Bowlerhatten inngår i noen uniformer, spesielt Oransjeordenens formelle antrekk som brukes under parader i Nord-Irland. En del styrker i Storbritannias politi bruker en hatt av bowlertype.

I USA er bowlerhatten også kjent som derbyhatt, og i Sør-Amerika brukes den av en del kvinner, spesielt blant indianere. Både britisk trafikkpoliti og Frelsesarmeen har tradisjonelt hatt bowlerhatt som en del av sin kvinneuniform.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]