Strømpeholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strømpeholder med filetkniplinger.
Hoftebelte med stropper til lange kompresjonsstrømper.

Strømpeholder, stroppebelte eller strømpebelte (på britisk engelsk kalt suspender belt, på amerikansk engelsk garter belt) er et belte eller en smal hofteholder utstyrt med elastiske, justérbare strømpestropper med hekter eller klyper som festes til lange strømper for å holde dem oppe.

En hofteholder er en breiere modell av strømpeholder, et plagg som dessuten kan forme kroppen. Når strømpeholdere kalles hofteholdere, blir gjerne selve stroppene kalt strømpeholdere. Også figurformende korsetter, livstykker med seler og andre plagg kan være utstyrt med stropper til å feste lange strømper. Tidligere ble det også brukt løse stropper eller strømpebånd rundt beinet for å holde strømper oppe.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Amerikansk figurformende korsett 1903 med snøring foran og stropper til lange strømper.
Hekte på strømpestropp 1910. Strømpekanten legges mellom knappen og bøylen som deretter lukkes og låses fast ved at knappen skyves fra den breie, åpne enden av bøylen ned i den smale, trange enden.

Strømpebelter bæres omkring midjen over hoftene og har gjerne to-tre strømpestropper på hver side. De brukes særlig som kvinneundertøy sammen med for eksempel silke- eller nylonstrømper. Slike strømpeholdere er gjerne selv av fine, tynne, ofte broderte eller blondebesatte tekstiler, deriblant bomull, nylon, sateng og silke. Det finnes imidlertid også enklere modeller som benyttes som hoftebelter sammen med for eksempel hockeystrømper og medisinske kompresjonsstrømper.

I dag brukes oftere hele strømpebukser eller stay-ups, lange strømper som holdes oppe ved hjelp av en elastisk kant øverst på strømpene, istedenfor strømpeholdere. Det finnes likevel en mengde varianter av strømpeholdere i ulike snitt og farger. Disse kan være designet som moteplagg og solgt som «raffinert», «feminint» eller «sexy undertøy», også som modeller i fetisjistisk stil i for eksempel svart og rødt og av lær, latex eller gummi. Ikke sjelden brukes slike strømpeholdere sammen med nettingstrømper.

Mange strømpeholdere selges i undertøyssett sammen med strømper, truser, behåer og annet med samme farger, mønstre og detaljer.

Strømpestropper som del av undertøy for barn og kvinner[rediger | rediger kilde]

På 1900-tallet brukte barn lenge spesielle livstykker, singletlignende plagg, med seler øverst og strømpestropper nederst. Disse ble brukt som undertøy sammen med lange strømper, som dermed fikk opphenget over skuldrene i stedet for å strammes over mage og hofter. De kunne brukes av begge kjønn, altså sammen med såvel skjørt og kjoler som korte bukser. Lange stropper var mer fleksible enn korte, og livstykker med lange stropper holdt strømpene høyere og bedre fast enn lave strømpebelter gjorde.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]