Kevin Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kevin Smith
FødtKevin Patrick Smith
2. aug. 1970[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (53 år)
Red Bank
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmregissør, skuespiller, manusforfatter, filmprodusent, blogger, skribent, filmklipper, fjernsynsprodusent, podkaster, regissør, produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedThe New School
Henry Hudson Regional High School
Brookdale Community College
Vancouver Film School
EktefelleJennifer Schwalbach Smith (1999–)
BarnHarley Quinn Smith
NasjonalitetUSA[5]
Medlem avWriters Guild of America, East[6]
Directors Guild of America[7]
UtmerkelserIndependent Spirit Award for Best Screenplay (1998) (for: Chasing Amy)
Inkpot Award (2018)[8]
Harvey Award for Best New Talent (1999)[9]
Aktive år1992
Nettstedhttp://www.silentbobspeaks.com/
IMDbIMDb

Kevin Patrick Smith (født 2. august 1970) er en amerikansk manusforfatter, regissør, tegneserieforfatter og skuespiller, og skaperen av View Askew Productions.

Smith er kjent for sine popkulturreferansefylte filmer fra New Jersey, og der handlingene i filmene ofte blir knyttet sammen med felles figurer eller situasjoner. Filmene til Smith er kjent for å ha sin store styrke i karakterene og dialogen.

Smith er også kjent for å være veldig frittalende, som kommer til syne gjennom hans blog Silent Bob Speaks.com eller gjennom en av hans mange promoteringsturneer på amerikanske colleger. Han beskriver i detalj svært personlige detaljer fra sitt privatliv, og også om hvordan livet i Hollywood fortoner seg.

Før gjennombruddet[rediger | rediger kilde]

Kevin Smith vokste opp i Highlands i New Jersey med foreldrene sine Donald og Grace Smith. Etter å ha fullført Henry Hudson Regional School, begynte Smith på New School for Social Research i New York for å studere kreativ skriving. Men han droppet ut, og begynte senere på Vancouver Film School. Der møtte han sin kommende venn og produsent Scott Mosier. På skolen lagde han sin første film, Mae Day: The Crumbling Of A Documentary. Filmen er en kortfilm om hvordan han egentlig skulle lage en dokumentar om en person med kjønnsinkongruens som skulle bekrefte sitt kjønn. Men personen med kjønnsinkongruens forsvant, så hans mislykkede forsøk ble film i stedet. Ikke lenge etter ble Smith desillusjonert over skolen, og vendte nesen hjem. Men først avtalte han med Mosier om at førstemann som ble ferdig med sitt første manus skulle lage filmen med den andre som produsent.

Etter å ha returnert til New Jersey, begynte Smith å jobbe på en lokal Quick Stop, som inspirerte han til å skrive sin første fil, Clerks. Han klarte å skrape sammen $27 000,- gjennom foreldre, kredittkort, lån og forsikringsutbetalinger (Smith fikk ødelagt to biler under en flom under innspillingen av filmen) og salget av tegneseriesamlingen sin. Smith og Mosier (som ikke hadde blitt ferdig med sitt manus) begynte innspillingen av sort/hvitt-filmen. For å spare penger, hyrte de venner og kjente til å fylle rollene, og spilte inn filmen om natten i butikken Smith jobbet.

Clerks. og Mallrats[rediger | rediger kilde]

Clerks. ble vist under Sundance Film Festival i 1994, der den belønnet med en «Filmmakers Trophy», og ble kjøpt opp av Miramax. Filmen fikk opprinnelig 17-årsgrense, den første filmen som fikk denne sensuren basert kun på grov språkbruk, og Miramax og Smith gikk rettens vei mot Motion Picture Association of America for å senke aldersgrensen siden en så høy aldersgrense er svært skadelig for inntjening av film (blant annet vil ikke videokjeden Blockbusters ta inn disse filmene). De fikk den senket til en R, og filmen ble en suksess i de uavhengige filmkretsene, før den også ble sluppet nasjonalt i slutten av 1994.

Filmen var en av de første uavhengige filmene som slo igjennom etter å ha blitt vist på Sundance, og var med på å føre til en ny interesse for festivalen samtidig som Smith ble et idol for unge og oppadkomne filmskapere som ikke fikk produsert filmene sine gjennom de store studioene.

I 1995 skrev og regisserte han filmen Mallrats, om to slackere som henger rundt på et kjøpesenter. Filmen ble produsert av Universal Pictures som en studiofilm, og hadde Shannen Doherty og Ben Affleck i noen av rollene. Smith ble tvunget til å kutte flere scener og skrive om deler av handlingen for å tekke filmselskapet, men filmen ble ingen suksess hverken hos publikum eller kritikere til tross for dette. Smith ville lage filmen som naturlig forlengelse av Clerks., men Universal ville heller ha en «intelligent Porky's». Scener som ble kuttet var blant annet en der Silent Bob (spilt av Smith) onanerer mens han ser Gwen (Joey Lauren Adams) prøve klær i en klesbutikk, og ejakulerer i håret hennes, og en scene der en gruppe diskuterer hva deres verste munnsexopplevelse har vært.

Filmen ble en nedtur etter Clerks. og filmkritikeren Kenneth Turan har skrevet at hvis det noen gang skulle blitt holdt en kurs i hva en filmmaker ikke skulle gjøre etter et gjennombrudd, så burde Mallrats være basis for den undervisningen.

Chasing Amy og Dogma[rediger | rediger kilde]

Etter studiofloppen Mallrats, ville Smith tilbake til det han følte han kunne. Han skrev historien til Chasing Amy, og prøvde å selge den til Miramax (som kjøpte Clerks.). Men de ville bestemme hvem som skulle spille i den selv hvis de skulle finansiere budsjettet på $3 millioner. Smith ville ikke la seg bli overkjørt en gang til, og valgte heller å kutte budsjettet til $250 000 for å filme sin versjon. Filmen ble en suksess (den spilte inn over $12 millioner i USA], og mange kritikere ble overrasket over dybden i filmen siden den er del tre av New Jersey-trilogien til Smith. Smith har uttalt at siden Clerk. hadde fått så mye skryt, og Mallrats så mye kritikk, var det veldig befriende å lage en film som ikke kunne bli like elsket/hatet som forgjengerne sine. Under Independent Spirit Awards i 1998 fikk filmen to priser, for beste manus og for beste mannlige birolle (Jason Lee).

Mens han filmet Chasing Amy, hadde Smith datet hovedrolleinnehaveren Joey Lauren Adams. De gjorde det slutt i 1997, og et år senere traff han Jennifer Schwalbach, en reporter fra USA Today som skulle intervjue han. De ble et par, og giftet seg på Skywalker Ranch mens Schwalbach var gravid. De fikk datteren Harley Quinn Smith, oppkalt etter en av fiendene til Batman.

I 1999 ble Smiths kontroversielle film Dogma sluppet. Filmen var opprinnelig planlagt etter Clerks. men ble utsatt på grunn av sitt ømtålige emne. Filmen følger en desillusjonert katolsk kvinne (Linda Fiorentino), som har blitt valgt ut til å stoppe to falne engler (Ben Affleck og Matt Damon) i å komme tilbake til himmelen gjennom et smutthull skapt av den katolske kirke i et PR-fremstøt. Filmen vakte ville protester fra flere katolske grupperinger (spesielt Catholic League for Religious and Civil Rights), lenge før filmen hadde blitt sluppet, som hevdet filmen var anti-katolsk og blasfemisk. Flere demonstrasjoner ble holdt mot filmen, og Smith som selv er katolikk, hevdet demonstrasjonene bare ble holdt for at protestgruppene kunne komme i media. Han deltok selv i en av demonstrasjonene sammen med vennen Bryan Johnson med skiltet «Dogma Is Dogshit», og ble intervjuet som demonstrant av en lokal TV-stasjon. Demonstrasjonene ble imidlertid fulgt opp med minst tre dødstrusler rettet mot Bob og Harvey Weinstein, som fikk dem til å droppe filmen fra Miramax, og den ble distribuert gjennom Lions Gate Films. Filmen hadde Smiths største budsjett hittil ($10 millioner), og ble en moderat suksess der den spilte inn $30 millioner. Miramax hadde nok håpet på større inntjening med Affleck og Damon, begge i store roller i filmen.

I 2000 satt Smith og Mosier seg ned sammen med TV-skribent David Mandel og utviklet en animasjonsserie basert på Clerks. Ideen ble sendt rundt til de amerikanske TV-stasjonene, og de fikk tilbud fra ABC og UPN. Etter råd fra Harvey Weinstein valgte de ABC (som eies av Disney, som også eier Miramax), men de sendte bare to av de syv produserte episodene. Serien ble utgitt på DVD, og fant en ny fanskare der.

Jay and Silent Bob Strike Back og Jersey Girl[rediger | rediger kilde]

I 2001 slapp Smith det han hevdet var den siste filmen med Jay and Silent Bob (som også var tilfelle med Chasing Amy), Jay and Silent Bob Strike Back, der våre helter drar til Hollywood for å kreve penger de har krav på etter at tegneserien basert på dem skal bli til spillefilm. Filmen er fylt med interne spøker og gjesteroller, og blir av Smith regnet som en gave til fansen. Filmen inneholder både faste View Askewniverseveteraner og andre skuespillere som Shannon Elizabeth, Eliza Dushku, Will Ferrell, Judd Nelson, George Carlin, Carrie Fisher, Seann William Scott, Jon Stewart, Jules Asner, Steve Kmetko, Tracy Morgan, Gus Van Sant, Chris Rock, Jamie Kennedy, Wes Craven, Shannen Doherty, Mark Hamill, Diedrich Bader, Alanis Morissette, Morris Day & The Time, Jason Biggs og James Van Der Beek. The Gay and Lesbian Alliance Against Defamation var imidlertid ikke like begeistret og mente at filmens humor var på bekostning av homofile. Smiths forvar at filmens hovedpersoner var en satire over unge idioter.

Smith bruker mye tid på colleger og tegneseriesamlinger for å promotere filmene sine. For å dokumentere noen av disse samtalene med publikum, og fordi han ikke rakk over alt, ble flere spørsmålsrunder filmet og utgitt som DVD-en An Evening with Kevin Smith. Dette ble svært populært blant fansen, og det vil komme en ny DVD i forbindelse med lanseringen av Clerks II, tatt opp i London og Toronto.

Jersey Girl, sluppet i 2004, er Smiths første langfilm utenfor View Askewniverse. Filmen handler om hvordan en mann (Ben Affleck) håndterer å oppdra datteren sin etter at hans kone (Jennifer Lopez) dør. Filen er en dramakomedie, og våknet til blandede kritikker. Smith har kalt dette sin farskaps-film, og fant bittersøt trøst i at han kunne dele denne filmen med sin egen far før han døde.

Framtiden[rediger | rediger kilde]

I 2005 begynte Smith innspillingen av Clerks., Clerks II, som hadde premiere sommeren 2006. Han spilte også i vennen Richard Kelly sin film Southland Tales, der han spiller den benløse krigsveteranen og sladderspaltisten Simon Thiery. Han dukker også opp i sin første hovedrolle i Catch and Release, der han spiller sammen med Jennifer Garner. Han utga også sin første bok, Silent Bob Speaks, en samling essays om populærkultur.

Smith planlegger å jobbe med science fiction-filmen Ranger Danger and the Danger Rangers, et prosjekt han har fiklet med en stund. Smith beskriver filmen i landet rundt Lyn Gordon.

View Askewniverse[rediger | rediger kilde]

Kevin Smiths filmer i New Jersey-trilogien hans (som nå teller fem filmer), tegneseriene og animasjonsserien hans foregår alle i det samme geografiske området (rundt byene Leonardo og Red Bank) og har flere gjennomgående figurer og hendelser. Smith bruker også faste skuespillere (som har blitt venner med Smith på et eller annet tidspunkt) i filmene.

Fellesnevnere i View Askewniverse

 • Jay and Silent Bob – De to heterofile livspartnerne og dopselgerne, spilt av Jason Mewes og Kevin Smith. Jay er utagerende og snakker uten stopp, mens Bob (som navnet tilsier) snakker svært sjelden, men når han først sier noe er det veldig veloverveid
 • Julia Dwyers død – Julia Dwyer døde av slag mens hun svømte i KFUKs svømmebasseng. Dante og Randal besøker vaken i Clerks., mens Brandi tar plassen henns i datingshowet i Mallrats siden hun døde kvelden før. Hun var en venninne av Alyssa i Chasing Amy, og ambulansen vises i en episode av Jay and Silent Bob-tegneserien.
 • Fettrene Hicks – Brian O'Halloran spiller alltid et medlem av Hicks familien i Smiths-filmer
  • Clerks., Jay and Silent Bob Strike Back, Clerks II – Dante Hicks
  • Mallrats – Gill Hicks, en av deltagerne i datingshowet
  • Chasing Amy – Jim Hicks, sjefen for et animasjonsstudio som vil lage en Bluntman and Chronic-serie
  • Dogma – Grant Hicks, nyhetsreporter
 • Søstrene Jones
  • Heather Jones dater Ricke Derris i Clerks.
  • Patricia Jones dater Silent Bob, Shannon Hamilton og La Fours i Mallrats
  • Alyssa Jones dater Caitin Bree, Rick Derris og Holden McNeil i Chasing Amy
  • Patricie og Alyssa er på premieren av Bluntman and Chronic i Jay and Silent Bob Strike Back
  • Patricia lar Jay og Silent Bob overnatte i Clerks: Chasing Dogma-tegneserien. Der kan alle tre søstrene ses samtidig.
 • Moby – den gyldne kalv – Moby er en barne-TV figur basert på Barney the Dinosaur. Mest fremtredende i Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back og tegneseriene
 • Hockey
 • Star Wars
 • Haisommer
 • Tallet 37

Skuespillere som går igjen

 • Joey Lauren Adams – Gwen Turner i Mallrats, Alyssa Jones i Chasing Amy og Jay and Silent Bob Strike Back
 • Ben Affleck – Shannon Hamilton i Mallrats, Holden McNeil i Chasing Amy og Jay and Silent Bob Strike Back, Bartleby i Dogma, seg selv i Jay and Silent Bob Strike Back, kunde i Clerks II
 • Jeff Anderson – Randal Graves i Clerks., Jay and Silent Bob Strike Back og Clerks II, våpenselger i Dogma
 • George Carlin – Cardinal Glick i Dogma, haiker i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Matt Damon – Shawn Owen Exec 2 i Chasing Amy, Loki i Dogma; seg selv i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Shannen Doherty – Rene i Mallrats, seg selv i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Dwight Ewell – Hooper X a.k.a Hooper LaMount i Chasing Amy og Jay and Silent Bob Strike Back, Kan the Gang Leader i Dogma
 • Walt Flanagan – Woollen Cap Smoker/Egg man/Offended Customer/Cat Admiring Bitter Customer i Clerks., Stage Hand i Mallrats, Walt the Fanboy i Mallrats, Dogma, og Jay and Silent Bob Strike Back
 • Ed Hapstak – Sanford/Angry Mourner i Clerks., Rob Feature i Mallrats
 • Renee Humphrey – Trisha Jones i Mallrats og Jay and Silent Bob Strike Back
 • Bryan Johnson – Steve-Dave i Mallrats, Dogma og Jay and Silent Bob Strike Back
 • Carmen Lee – Kim i Chasing Amy, Redheaded Beauty i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Jason Lee – Brodie i Mallrats og Jay and Silent Bob Strike Back, Banky Edwards i Chasing Amy og Jay and Silent Bob Strike Back, Azreal i Dogma; Lance i Clerks II
 • Jason Mewes – Jay i Clerks., Mallrats, Chasing Amy, Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back og Clerks II
 • Alanis Morissette – Gud in Dogma og Jay and Silent Bob Strike Back
 • Scott Mosier – Angry Hockey Playing Customer i Clerks, Willam Black i Clerks. og Jay and Silent Bob Strike Back, Roddy i Mallrats, Tracer Collector i Chasing Amy, Smooching Seaman i Dogma, Assistant AD i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Brian O'Halloran – Dante Hicks in Clerks., Jay and Silent Bob Strike Back og Clerks II, Gill Hicks in Mallrats, Jim Hicks i Chasing Amy, Grant Hicks i Dogma
 • Vincent Pereira – Hockey goalie/engagement savvy customer i Clerks., Startled Pinball player i Chasing Amy, Extra i Dogma, Quick Stop Customer i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Chris Rock – Rufus i Dogma, Chaka Luther King i Jay and Silent Bob Strike Back
 • Kevin Smith – Silent Bob in Clerks., Mallrats, Chasing Amy, Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back og Clerks II
 • Ethan Suplee – Willam Black i Mallrats, Fan i Chasing Amy, Gologathan (stemme) i Dogma
 • Guinevere Turner – Sanger i Chasing Amy, Billettselger i Dogma

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 29. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000022487, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 27679, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 1678, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 31268, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ WGA Find a Writer, directories.wga.org, besøkt 24. februar 2020[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ DGA Member Directory, www.dga.org, besøkt 25. februar 2020[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.comic-con.org, besøkt 10. september 2021[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ www.harveyawards.com, besøkt 24. september 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: