Jay and Silent Bob Strike Back

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jay and Silent Bob Strike Back
orig. Jay and Silent Bob Strike Back
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår22. august 2001 Canada
5. juli 2002 Norge
Prod.landUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKevin Smith
ProdusentKevin Smith
Scott Mosier
ManusforfatterKevin Smith
SjeffotografJamie Anderson
Foran kamera
MedvirkendeJason Mewes
Kevin Smith
Will Ferrell
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Prod.selskapView Askew Productions
Miramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jay and Silent Bob Strike Back er en komedie fra 2001 skrevet og regissert av Kevin Smith. Filmen er den femte i Smiths rekke av filmer fra New Jersey, og har bi-figurene Jay and Silent Bob fra de forrige filmene som hovedfigurene. Filmen ble skrevet av Smith for Jason Mewes, som spiller Jay, som motivasjon for at han skulle kutte ut heroin- og Oxycontinmisbruket sitt. Filmen er også en gavepakke til Smiths fans, med en mengde referanser til tidligere filmer og cameoroller fra Smiths skuespillervenner.

Filmen fikk en R-rating i USA på grunn av dens drøye språkbruk, samt holdninget til sex, vold og narkotika.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jay og Silent Bob oppdager at Miramax Films skal lage en film basert på tegneserien Bluntman & Chronic, en tegneserie som er basert på dem selv. De oppdager også Internett, og at filmen blir kritisert av filmfans. De bestemmer seg for å dra til Hollywood for å stoppe svertingen av navnene deres, eller i alle fall få pengene de mener de har krav på.

Underveis støter de på en dyreverngruppe kalt K.L.I.T.T. som de haiker med, bestående av fire kvinner og en mann, på vei for å frigjøre en orangutang fra et dyretestingslaboratorium. Men organisasjonen er bare en falsk front, egentlig er de fire kvinnene en smykketyvliga og mannen bare et offerlam. Jay får kastet ut mannen etter at han lurer han til å si at han kunne tenke seg sex med en sau, for å komme nærmere Justice, en av jentene Jay forelsker seg i.

Jay og Silent Bob blir latt i stikken og får skylden for innbruddet. Sammen med orangutangen fra labben drar de videre til Hollywood med viltdyrsmarshallen Willenholly i hælene...

Roller[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Dette var den første filmen Mark Hamill og Carrie Fisher spilte sammen i siden Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake. Men de to visste ikke om den andre før flere uker etter at filmingen var over.
  • Heather Graham takket nei til rollen som Justice siden hun ikke skjønte hvorfor hun kunne bli forelsket i Jay. Shannon Elizabeth, som fikk rollen, prøvde egentlig å få en mindre rolle, men Smith ble så imponert over henne at han ga henne denne isteden.
  • Navnet til Marshall Willenholly er inspirert av hovedpersonene i serien Land of the Lost, Marshall, Will og Holly.
  • Brukernavnet «Magnolia Fan», som er en av Bluntman & Chronics argeste kritikere, er inspirert av en diskusjon Kevin Smith hadde med Paul Thomas Anderson sine fans om Magnolia på hans nettsted.
  • Når Jay og Silent Bob er hos Miramax, kan man se en film om figuren Daredevil bli spilt inn i bakgrunnen. Han som spiller regissør er Mark Steven Johnson, som også endte opp med å regissere filmen to år senere.
  • Smith vurderte å la Seth Green spille Jay i Bluntman & Chronic-filmen. Universal ville ha Green til å spille Jay i Mallrats, istedenfor Jason Mewes.
  • Silent Bob som baby blir spilt av Smiths datter Harley Quinn.
  • Siden Ben Affleck spilte Holden fra Chasing Amy i filmen, ville Smith bruke andre skuespillere til å spille Affleck og Matt Damon i Den enestående Will Hunting-oppfølgeren Jay og Silent Bob snubler over. Han vurdrete både Vince Vaughn & Jim Favreau og Shawn Wayans & Marlon Wayans, før han gikk for Affleck/Damon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]