Harvey Weinstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein 2010 Time 100 Shankbone.jpg
Weinstein under 2010 Time 100 Gala, 4. mai
Født 19. mars 1952 (65 år)
Flushing, Queens, New York City, New York, USA
Ektefelle Eve Chilton (1987–2004; 3 barn)
Georgina Chapman (2007–d.d.; 2 barn)
Utdannet ved University at Buffalo
Yrke Filmprodusent
Medgrunnlegger av Miramax Films og The Weinstein Company
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA Amerikaner
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, kommandør i den britiske imperieorden, Oscar for beste film

Harvey Weinstein

Harvey Weinstein (født 19. mars 1952) er en amerikansk filmprodusent, og en av grunnleggerne av Miramax Films.

Weinstein ble født av jødiske foreldre i bydelen Flushing i Queens i New York City. Han vokste opp i Buffalo i New York, og ble utdannet på University of Buffalo. Weinstein bor i Connecticut.

Sammen med broren Bob startet han som konsertpromotør, før de begynte med film etter å ha kjøpt de amerikanske rettighetene til The Secret Policeman's Ball, en filmet veledighetskonsert fra Amnesty International. For overskuddet av dette startet de selskapet Miramax, navngitt etter foreldrene deres Miriam og Max.

Harvey Weinstein og Miramax kom for første gang i fokus da de lanserte Errol Morris sin dokumentar The Thin Blue Line i 1988, som handlet om Randall Adams, en dødsdømt, uskyldig fange. Oppmerksomheten rundt filmen førte til en ny behandling av straffesaken mot ham og han ble frikjent. Året etter kjøpte de rettighetene til Steven Soderberghs Sex, løgner og videotape, hvis suksess gjorde Miramax til den ledende, uavhengige filmdistributøren.

I 1989 lanserte de også to kontroversielle filmer, Peter Greenaways Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker og Bind meg! Elsk meg! av Pedro Almodovar. MPAA ga begge filmene en X-sensur, ikke tillatt for personer under 18 år. Weinstein saksøkte MPAA, og selv om saken ble avvist, erstattet MPAA X-sensuren med NC-17.

Miramax fortsatte å vokse frem til The Walt Disney Company kjøpte selskapet av brødrene Weinstein for 80 millioner amerikanske dollar. Avtalen sikret dem fortsatt kontroll over selskapet, og året etter kom deres første kassasuksess, Quentin Tarantinos Pulp Fiction.

I 1996 fikk Miramax sin første Oscar for beste film, for Den engelske pasienten. Dette var starten på en rekke av priser for filmer som Den enestående Will Hunting og Shakespeare in Love, der Weinstein også var produsent.

Den 29. mars 2005 ble det annonsert at Disney ikke ville fornye avtalen med Weinstein-brødrene om fortsatt drift av Miramax. Bob og Harvey har nå startet et nytt produksjonsselskap, The Weinstein Company.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]