Dogma (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dogma
orig. Dogma
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår21. mai 1999 Cannes Filmfestival
31. mars 2000 Norge
Prod.landUSA
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKevin Smith
ProdusentKevin Smith
Scott Mosier
ManusforfatterKevin Smith
MusikkHoward Shore
SjeffotografRobert D. Yeoman
Foran kamera
MedvirkendeLinda Fiorentino
Ben Affleck
Matt Damon
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Prod.selskapView Askew Productions
Miramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Dogma er en komedie skrevet og regissert av Kevin Smith. Filmen skapte stor kontrovers med det som etter sigende var et antikristent og spesielt antikatolsk budskap. Protestene, og dødstrusler til både Kevin Smith og Harvey og Bob Weinstein, førte til at premieren på filmen ble utsatt nesten et år.

Filmen er den fjerde av hans filmer fra New Jersey (det skulle opprinnelig bare være en trilogi), og inneholder referanser til de andre filmene, og da spesielt Jay and Silent Bob.

Handling[rediger | rediger kilde]

To falne engler, Bartleby og Loki, som er dømt til å leve i Wisconsin i all tid, blir sendt et avisutklipp av demonen Azrael om at en katolsk kirke i New Jersey. Denne kirken har lovet syndsforlatelse til alle som oppsøker den i et forsøk på å øke populariteten til katolisismen. Hvis de oppsøker kirken, vil de bli tilgitt og kan dermed komme inn i himmelen. Dette gjør at Gud ikke lenger bestemmer, og dermed vil verden gå under.

Guds Stemme, engelen Metatron, viser seg for abortklinikkarbeideren Bethany og forteller at hun er Maria og Josefs siste etterkommer, og dermed Jesu siste slektning, og at hun på grunn av dette har blitt valgt til å stoppe Bartleby og Loki. Hun får hjelp av Rufus, den trettende apostel som har blitt skrevet ut av Bibelen fordi han er svart; Serendipity, en muse som har blitt menneske med skrivesperre; og de to profetene Jay og Silent Bob.

Temaet i filmen er at moderne mennesker har mistet troen på Gud, og faren for at troen skal bli blandet med regler om hvordan man skal tro.

Roller[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Både Holly Hunter og Emma Thompson ble tilbudt rollen som Gud før Morisette. Morisette skulle egentlig ha rollen som Bethany, men hadde en turné samtidig som innspillingen. Jason Lee skulle egentlig hatt rollen som Loki, men annet arbeid gjorde at han måtte ta på seg en mindre rolle.
  • Hettene på genserne til englene representerer gloriene deres.
  • Alan Rickman ble tilbudt rollen som Metatron etter å ha uttalt at han likte Chasing Amy.
  • Kevin Smith ville opprinnelig ha Robert Rodrigues til å regissere filmen, men han ba Smith gjøre det selv siden filmen var så personlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]