Lyn Gordon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lyn Gordon
Flash Gordon Strange Adventures December 1936.jpg
 

Lyn Gordon (engelsk, og opprinnelig navn Flash Gordon) er hovedpersonen i en amerikansk tegneserie med samme navn, opprinnelig tegnet av Alex Raymond. Serien startet søndag 7. januar 1934.

Den ble opprinnelig skapt for å konkurrere med Buck Rogers. Alex Raymond skrev serien selv de første ukene, så overtok Don Moore som fortsatte å skrive serien til langt inn på 1950-tallet. Lyn Gordon utkom i mange år bare som søndagsside, ⅔ helside med «Jungle Jim», også tegnet av Raymond, på toppen. I 1941 startet en dagsstripe, tegnet av Raymonds assistent Austin Briggs. Denne serien gikk inn da Briggs i 1944 tok over søndagssiden etter Raymond, som var innkalt til militæret. I 1948 overtok Mac Raboy, som tegnet og etter hvert forfattet serien til sin død i 1967. I 1951 ble det startet en ny dagsstripe tegnet av Dan Barry, som også tok over søndagssiden etter Raboy. Etter Barry kom en rekke tegnere med Jim Keefe som den siste. I 2003 ble serien stanset.

George Lucas prøvde opprinnelig å få filmrettighetene til Lyn Gordon. Da han ikke klarte det, skapte han Star Wars, som har lånt mange trekk fra tegneserien.[1]

Handlingen i Lyn Gordon[rediger | rediger kilde]

Tegneserien følger Lyn Gordon på hans eventyr sammen med hans venn Dr. Hans Zarkov og kjæresten Dale Arden (kalt Gerd i tidlige norske oversettelser). Historien begynner med at jorden trues av en kollisjon med planeten Mongo. Dr. Zarkov forsøker å avverge katastrofen med å styrte sitt selvbygde romskip mot planeten – med seg selv, Lyn Gordon og Dale ombord. De havarerer og blir tatt til fange. Mongo er bebodd av mange forskjellige menneskelignende arter og kulturer, noen svært teknologisk avanserte. Over alle hersker den grusomme tyrannen Ming den nådeløse.

De tre jordmenneskene blir snart venner med Prins Barin, den rettmessige arvingen til tronen Ming har tatt. Ming fordriver Prins Barin og hans tilhengere – inkludert Mings egen datter, Aura, Barins brud – til skogriket Arboria. Lyn Gordon, Dr. Zarkov og Dale slutter seg til Barins kamp for å styrte Ming. De klarer det omsider, noe som ikke har hindret Ming i å dukke opp på ny i senere årganger av serien. Den politiske utviklingen i verden på 1930-tallet preget serien stadig sterkere; keiser Ming forvandler seg fra en slags middelaldersk føydalfyrste til en militærdiktator med hemmelig politi og konsentrasjonsleirer.

Film[rediger | rediger kilde]

  • I årene 1936-40 ble det laget tre føljetongfilmer basert på tegneserien, med Larry «Buster» Crabbe i hovedrollen.
  • Steve Holland spilte Lyn i en TV-serie produsert i Vest-Tyskland på 1950-tallet. Flere av scenene i denne serien ble filmet i Berlin, i deler av byen som ennå lå i ruiner etter krigen.
  • Dino de Laurentiis produserte i 1980 en påkostet filmversjon, med Sam J Jones som Lyn og Max von Sydow som Ming, og med musikk av Queen. Den var bevisst "camp" i tonen og er blitt noe av en kultklassiker.
  • I 2007 hadde en ny live-action TV-serie premiere (produsert i Canada), og det ryktes at en ny kinofilm planlegges.
  • Buster Crabbe-seriene ble parodiert i pornofilmen Flesh Gordon (1974).

Lyn Gordon i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble Lyn Gordon fra starten av trykt i Norsk Ukeblad. Han forsvant fra bladet i 1942, men kom tilbake da krigen var over. Senere gikk den i bl.a. Detektivmagasinet og Vi Menn. Dan Barrys dagsstripe har gått i en rekke aviser og også vært publisert i seriehefter, deriblant Tempo fra 1977 til 1979 og -bøker. På 1950-tallet utkom i Skandinavia sju bøker tett basert på søndagsseriens første årgang. De var signert Alex Raymond, men ting kan tyde på at de faktisk ble skrevet av en nordmann. Omslagene til de fem første var i hvert fall tegnet av nordmannen Erik Artell, etter Raymonds originaler.

Disney Junior Bokklubb utgav også Lyn Gordon og løvemennene på Mongo (1986)[2] og Lyn Gordon og heksen fra Mongo (1988).[3]

Lyn Gordon ble utgitt som eget tegneseriehefte i Norge i 1967 og igjen i 198082, i tillegg til enkeltutgivelser som album, Semic Superpocket og biserie i blant annet Fantomet.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Star Wars : Official Collectors Edition, Heron House Publishing Ltd & Marvel Comics International Group (1977), side 7. (offisielt souvenirhefte til den første Star Wars-filmen)
  2. ^ «Bøker - Tromsøskolen - Nettbibliotek». www.bibliotek.info. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ «Bøker - Tromsøskolen - Nettbibliotek». www.bibliotek.info. Besøkt 30. mars 2023. 
  4. ^ GCD - Lyn Gordon
  5. ^ Mine tegneserier - Lyn Gordon (Fantomet)