The New School

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The New School
MottoTo the Living Spirit
Grunnlagt1919; 105 år siden (1919)
Typeuniversitet
BeliggenhetNew York
Studenter10 186
Ansatte3 017 (september 2020)[1]
Nettstedhttps://www.newschool.edu/ (engelsk)
Kart
1 = Parsons The New School for Design
2 = The New School for Jazz and Contemporary Music
3 = Eugene Lang College of Liberal Arts
The New School
40°44′07″N 73°59′49″V

The New School er et universitet i New York, grunnlagt som The New School for Social Research i 1919. Universitet ble startet av en gruppe intellektuelle pasifister, hvorav mange var nylig avskjediget fra nærliggende Columbia University for sine syn på første verdenskrig. Skolen er kjent for sitt høye nivå innen samfunnsvitenskap, kunst, og design, som vertsskolen for tankesmien World Policy Institute, og som utdeleren av den amerikanske bokprisen the National Book Awards.

Det er i alt 9300 studenter ved The New School, opp til doktorgradsnivå. Skolepengene er relativt lave i amerikansk sammenheng for et universitet med så høyt faglig nivå, og stipendordninger er også tilgjengelige.

Rektor mellom 2001 og 2010 var den tidligere demokratiske senatoren Bob Kerrey.

Blant grunnleggerne var Charles Beard, Thorstein Veblen, James Harvey Robinson, Wesley Clair Mitchell, John Dewey og Alvin Johnson. Senere kom flere andre til som lærere, blant andre Albert Salomon, Alfred Schütz, Karl Löwith, Marie Jahoda, Hannah Arendt, Hans Jonas, antropologen Claude Lévi-Strauss, språkforskeren Roman Jakobson og Henri Bonnet. Nordmannen Arvid Brodersen var professor i sosiologi ved New School fra 1949 til 1974.

Fordi det kom mange intellektuelle til USA i mellomkrigstiden og under andre verdenskrig, gikk skolen også under navnet eksiluniversitetet, og den ble da særlig kjent for sitt fakultet for politikk og samfunnsvitenskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]