Lions Gate Films

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lions Gate Films
Lionsgate Logo.svg
Org.formAksjeselskap
BransjeShowbusiness
Etablert28. april 1997[1] i Vancouver
Eier(e) Mark Rachesky, Discovery, Inc., Liberty Global EuropeRediger på Wikidata
Datterselskap Grindstone Entertainment Group (2014–), Lionsgate Films, Summit Entertainment, Mandate PicturesRediger på Wikidata
Hovedkontor Santa MonicaRediger på Wikidata
LandUSA
Produkt(er)Film
Grunnlegger(e)Frank Giustra
Adm. dir. Jon Feltheimer (2012–)Rediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Lion Gate Films er et kanadisk filmproduksjons- og distribusjonsselskap. Selskapet er en del av Lions Gate Entertainment, og er den største og mest suksessrike distributøren av uavhengig film i Nord-Amerika, og er det største filmproduksjonsselskapet utenfor USA. Selskapet fokuserer hovedsakelig på ikke-amerikansk og uavhengig film, og er best kjent for å distribuere filmer (som Fahrenheit 9/11, American Psycho og Dogma) som er for kontroversielle for de største amerikanske selskapene.

Selskapet ble dannet i 1970 av regissør Robert Altman, som ga det navn etter broen Lions' Gate Bridge i Vancouver. Den første filmen de produserte var Altmans egen Brewster McCloud, og frem til Altman solgte selskapet til Jonathan Taplin i 1981, var det stort sett bare Altman-filmer de produserte.

Selskapet hadde en liten omsetning frem til midten av 90-tallet, da filmindustrien i Canada begynte å vokse ettersom flere og flere produksjoner ble flyttet fra USA av kostnadshensyn. I 1997 ble firmaet kjøpt av investoren Frank Giustra, sammen med en rekke produksjonsfasiliteter og distributører. Deres første suksess etter dette ble American Psycho fra 2000, som startet en trend med å produsere og distribuere filmer med innhold for kontroversielt for de store studioene i Hollywood. Michael Moores dokumentarer Farenheit 9/11 er deres største suksess, og har spilt inn over $220 millioner.

I 2000 forlot Guistra firmaet, og styringen ble tatt over av Jon Feltheimer og Michael Burns. De bestemte seg for å satse mot det voksende DVD-markedet, og kjøpte opp flere økonomisk skakkjørte distributører med store filmbibliotek. De to største var Trimark og Artisan Entertainment. Dette har gjort Lions Gate til innehaveren av verdens største filmbibliotek, med alle sjangre fra De hensynsløse til It's A Wonderful Life.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Lions Gate Entertainment Corp, www.bloomberg.com, besøkt 16. desember 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]