Gus Van Sant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gus Van Sant
FødtGus Green Van Sant, Jr.
24. juli 1952[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (71 år)
Louisville (Jefferson County, Kentucky, USA)
BeskjeftigelseFilmregissør, fotograf, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper, skuespiller, musiker, regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedRhode Island School of Design
Catlin Gabel School
Darien High School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserGullpalmen (2003) (for: Elefanten)
Beste regissør under festspillene i Cannes (2003) (for: Elefanten)
Aktive år1982
IMDbIMDb

Gus Van Sant (født 24. juli 1952 i Louisville, Kentucky i USA) er en amerikansk filmregissør, manusforfatter og filmprodusent. Han er kjent for filmene Drugstore Cowboy fra 1989, Den enestående Will Hunting fra 1997 og Elephant fra 2003.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Gus Van Sant begynte filmkarrieren med å regissere reklamefilm for TV, og var assistent for regissøren Roger Corman. Han er homofil, og filmene hans handler ofte om homofile og andre minoritetsgrupper uten bestandig å sette dem i et positivt lys.

Filmografien hans som manusforfatter og regissør omfatter en film bygd på Tom Robbins' roman Even Cowgirls Get the Blues, som har et mangfoldig skuespillerutvalg (Keanu Reeves, Roseanne Barr, Uma Thurman og cameoer av forfatteren William S. Burroughs og skuespilleren Heather Graham med flere); og I drift mot Idaho, som også hadde Reeves på rollelista, pluss River Phoenix som gutteprostituert (Van Sant planla også å regissere en biografifilm om kunstneren Andy Warhol med Phoenix i hovedrollen, men kansellerte prosjektet da Phoenix døde av narkotikamisbruk i 1993). Han har også laget en moderne remake av Alfred Hitchcocks klassiske filmthriller Psycho fra 1960. Van Sant filmet sin versjon med nøyaktig de samme fotografiske vinklene som i den opprinnelige filmen. Van Sant er kanskje likevel mest kjent for å ha regissert Den enestående Will Hunting fra 1997, med Matt Damon i tittelrollen som matematisk geni.

Gus Van Sant vant Gullpalmen ved Cannes filmfestival i 2003 for filmen Elephant, som er inspirert av voldsmassakeren på den amerikanske ungdomsskolen Columbine High School. I 2007 fikk han en spesialpris ved samme festival for Paranoid Park, et følsomt filmportrett av en ung skater og drapsmann.

Som skuespiller har Van Sant opptrådt som seg selv i Kevin Smiths filmkomedie Jay and Silent Bob Strike Back. I filmen teller han penger han har tjent på suksessen med Den enestående Will Hunting.

Gus Van Sant har skrevet manusene til de fleste filmene han har regissert. Han har også skrevet bøkene Pink og 108 Portraits, hvor den siste inneholder fotografier som han har tatt.

Gus Van Sant bor i Portland i Oregon.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 118313[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id van-sant-gus, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 112428, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6n32xhd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Roman Polański
Regissører som har vunnet Gullpalmen
Neste mottaker:
Michael Moore