Joey Lauren Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joey Lauren Adams
Joey Lauren Adams February 2015.jpg
Født9. jan. 1968[1]Rediger på Wikidata (54 år)
Little RockRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller[2], filmskuespiller, filmregissør, fjernsynsskuespiller, manusforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved North Little Rock High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Joey Lauren Adams (født 9. januar 1968 i North Little Rock i Arkansas) er en amerikansk skuespillerinne som har spilt i over 30 filmer. Hun er mest kjent for sine roller i filmer av Kevin Smith, spesielt Chasing Amy.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Adams slo igjennom i 1993 i Richard Linklaters film Dazed and Confused, en film som også satt skuespillere som Ben Affleck, Milla Jovovich, Matthew McConaughey og Adam Goldberg på kartet.

Men det var med Chasing Amy i 1997 at Adams vakte kritikernes begestring for portrettet av en lesbisk kvinne som faller for en mann. Regissør Kevin Smith, som datet Adams, har sagt at filmen er skrevet ut ifra erfaringer han hadde med Adams. Adams har i et intervju bekreftet at hun er biseksuell.

For rollen ble Adams belønnet både med en Chicago Film Critics Award og en Las Vegas Film Critics Society Award for beste nykommer. Hun ble også nominert til en Golden Globe for beste kvinnelige rolle i en komedie/musikal. Adams skrev også sangen «Alive» som hun fremførte i filmen.

Etter rollen som Adam Sandlers kjæreste i Big Daddy, gikk karrieren nedover med noen flopper som Beautiful og In the Shadows, eller med små roller i små filmer.

Det har blitt spekulert i om Adams' uvanlige, tynne stemme har hindret henne i å nå lengre i Hollywood. Til dette har hun svart «It's not a normal voice. It doesn't fit into people's preconceptions about what a woman's voice should sound like. My mom doesn't think I have an unusual voice, though. I'm sure it's helped me get some roles. But Chasing Amy I almost didn't get. There was concern the voice would grate on some people, which some critics said it did.»

I 2006 hadde Adams premiere på sin regissørdebut Come Early Morning under Sundance Film Festival, en film hun også har skrevet. I filmen spiller Ashley Judd, Jeffrey Donovan, Diane Ladd, Tim Blake Nelson og Laura Prepon. Hun spiller også i The Break Up, med Jennifer Aniston og Vince Vaughn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Deutsche Synchronkartei, Deutsche Synchronkartei actor ID 10214, besøkt 4. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]