Chasing Amy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chasing Amy
orig. Chasing Amy
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår23. januar 1997 USA
1. juli 1998 Norge
Prod.landUSA
Lengde113 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKevin Smith
ProdusentKevin Smith
Scott Mosier
ManusforfatterKevin Smith
SjeffotografDavid Klein
Foran kamera
MedvirkendeBen Affleck
Jason Lee
Joey Lauren Adams
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapView Askew Productions
Miramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Chasing Amy er en amerikansk dramakomedie fra 1997 skrevet og regissert av Kevin Smith (Hans tredje i New Jersey-trilogien).

Filmen var et slags «tilbake til basic» for Smith etter hans forrige film, Mallrats for Universal Studios, som hadde et budsjett på $6 millioner. Chasing Amy ble lagd på et budsjett på $250 000 uten støtte fra noe studio eller distributør. Smith hadde en avtale med Miramax Films om at de skulle få forkjøpsrett på filmen hvis de likte, hvis ikke kunne de selge den til hvilket som helst annet studio. Miramax kjøpte den, og den gikk premiere på Sundance Film Festival der Clerks. først slo igjennom.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Smith skrev filmen med Ben Affleck, Jason Lee og Joey Lauren Adams (som han datet på det tidspunktet) i tankene. Når han prøvde å selge filmen sin til Miramax, som hadde kjøpt Clerks., ville de heller ha Jon Stewart, David Schwimmer og Drew Barrymore i rollene. Men Smith holdt på sitt, og ofret deres $3 millioner budsjett for ett på $250 000 for å beholde sin visjon. Han ville ikke gjenta fiaskoen fra Mallrats med et for stort budsjett og studiokontroll.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde premiere på Sundance i 1997, og ble godt mottatt av publikum. Året etter vant Smith en Independent Spirit Award for beste manus, og Jason Lee kunne innkassere en pris for beste mannlige birolle i samme utdeling. Filmen var også nominert for beste film. Fra et budsjett på $250 000, spilte den inn over $12 millioner i USA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger tegneserieskaperen Holden McNeil (Affleck) som blir forelsket i den lesbiske tegneren Alyssa Jones (Adams). Filmen viser hvordan disse blir forelsket, og problemene de møter. Et av deres største hindre er Holdens tegnepartner, Banky Edwards (Lee), som motsier seg forholdet både fordi han er homofob og fordi han er redd for å miste Holden som venn.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser til andre Smith-filmer[rediger | rediger kilde]

  • Jay and Silent Bob – Det er Silent Bob som nevner jakten på Amy, som tittelen er hentet fra, i den lengste monologen i filmen. Amy er en kjæreste han hadde som han dumpet fordi hun hadde hatt trekant med sin forrige kjæreste.
  • Julie Dwyers død – Alyssa var venninne med Julie
  • Alyssa er søsteren til Heather fra Clerks. og Patricia fra Mallrats
  • Jim Hicks, en av animasjonssjefene, blir spilt av Brian O'Halloran og er fetteren til Dante fra Clerks. og Gill fra Mallrats.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Silent Bob sier «What he doesn't know about him could just about fill the Grand Canyon» til Jay. Dette er et sitat fra Butch Cassidy and the Sundance Kid.
  • Jay og Silent Bob skulle egentlig ikke vært med i filmen, allikevel har Silent Bob en av de lengste og viktigste monologene i filmen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]