Karen Høie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karen Høie
Karen thumbnail.jpg
Født17. januar 1952 (67 år)
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge

Karen Høie på turné med Kulturproduksjoners forestilling «Henrik og Vesle-Brunen» høsten 2010.

Karen Høie (født 17. januar 1952 i København) er en norsk tekstforfatter og skuespiller. Hun er medlem av Norsk Skuespillerforbund og Norske Dramatikeres Forbund, og har kompetanse som førstelektor i drama. Hun har vært fast tilknyttet Suttungteatret, Klomadu teater og Kulturproduksjoner, og jobbet som frilans skuespiller, både på teater og film. Hun har bl.a. hatt oppdrag for Sogn og Fjordane teater, Hedmark teater, Haugesund teater, turnert for Skolesekken og Bokbåten Epos og på Teaterbåten Innvik over store deler av Sør-Norge, og har hatt flere turnéer i Nord-Norge. Oversikt over hennes kunstneriske arbeid finnes på Sceneweb og Dramatikerforbundets sider.

Suttungteatret[rediger | rediger kilde]

Høie har bakgrunn fra Suttungteatret i Hedmark, som spesialiserte seg på dramatikk av Henrik Wergeland og Hans E. Kinck. Hun var med i 50 produksjoner ved teatret, og spilte bl.a Cenzia i Venetianerne og Vinæger i Vinægers Fjeldeventyr av Wergeland, Dordi i Driftekaren og Marietta i Mot Karneval av Kinck.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Høie har hatt engasjement ved flere regionteatre og kulturinstitusjoner i Norge, og spilt i forestillinger som Brakar og Ioanna av Geirr Lystrup (rolle: Sirkusdronning Carolina), Agnes - et barn av Gud av John Pielmeier (rolle: Priorinnen) og Tusenårstrilogien av Brit LossiusHedmark teater (rolle: Anna/Johanne), Den usynlige by av Astrid SaalbachHaugesund teater (rolle: Overpleiersken Inga), Det kom ein engel av Vidar SandemSogn og Fjordane teater (flere roller), "Walking with Ibsen" i regi av Ibsenmuséet (flere roller), "Sonate for tre" av Igor Larin for RuNo og Sadio Nor teater, bl.a spilt i Gabrovo, Bulgaria (rolle: Legen i norsk versjon/Klytaimnestra i russisk versjon), "Hamars undergang" og "En Hamarkrønike" for Domkirkeodden anno museum (rolle: Spå-Sara).

Fra 1990-94 var hun med å drive Teaterforum i Hamarområdet, i 1990 startet hun også å arbeide i Klomadu teater[1] sammen med Nina Engelund, som hadde vært med i Klomadu siden starten i 1983.[1] Teatrets hovedfokus var å skape kvalitetsteater for barn og unge, og arbeidet gjerne med en blandingsform, der figurer og skuespillere opptrådte sammen. Gruppen initierte flere samproduksjoner, bl.a med Figurteatret i Nordland, LOOC, Gruppe 38 fra Århus og Tema Teater. Klomadu teater produserte sin foreløpig siste forestilling i 2003.

Fra høsten 1999 har Høie drevet teatergruppen Kulturproduksjoner sammen med ektemannen Svein Gundersen.[2] Gruppen har skapt store landartforestillinger, såvel som figurteater og visuelle teaterforestillinger for barn og unge, fortellerforestillinger, og en konsertteaetrtrilogi i samarbeid med komponist og musiker Martine Kraft. Medlemmene har engasjert seg i Unimas arbeid, både nasjonalt og internasjonalt, de har vært viktige for bl.a Maridalsspillet i Oslo og Kristinspillet på Sel, og har gjennomført større samarbeidsprosjekt med Teatr Groteska i Kraków, Modry Kamen museum og Academy of Performing Arts i Bratislava, og Bana ba Africa i Yaoundé, Kamerun. De har samarbeidet med danske og svenske kunstnere, i 2016 var de med i en tysk produksjon, i 2017 i et internasjonalt teaterprosjekt med kunstnere fra Estland, Tyskland, Danmark og Norge, og i 2018 laget gruppen forestillingen "PolarIS" i samarbeid med truppen Mr. Pejo´s wandering Dolls i St.Petersburg.

Kunstnerstipend[rediger | rediger kilde]

Karen Høie har mottatt kunstnerstipend fra flere offentlige fonds, bl.a Fond for frilansere, Fond for utøvende kunstnere, Fond for Lyd og bilde, utviklingsstipend fra Norske dramatikeres forbund, reise-, diverse-, og abeidsstipend fra Norsk kulturråd, skrivestipend fra Fritt Ord.

Administrative stillinger og styreverv[rediger | rediger kilde]

Høie har vært prosjektleder på norsk side for flere polsk-norske (2009-11), et slovakisk-norsk teaterprosjekt (2016-17), begge støttet av EØS-fondene, Norwegian grant og statlige tilskudd fra Polen og Slovakia - og et prosjekt i Kamerun (2016-17), støttet av UD/DTS. Hun har også hatt styreverv i Figurteaterforum i Norsk Skuespillerforbund, i Ny musikk Hedmark, og vært norsk delegat på flere av Unima Internationals kongresser. Fra 2008-10 var hun skrivende redaktør for Ånd i hanske - tidsskrift for norsk figurteater, fra 2011-2016 med i styret for The Northern and Eastern center for Puppet Arts (NEECPA), fra 2012-15 leder av Norsk fortellerforum (NOFF), og har hatt oppdrag for Ingeborg Refling Hagens kulturhus - Fredheim.

Nils Jørgen Nygaard og Karen Høie som Peer og Huldra i "Into the Kingdom of Peer Gynt", Kulturproduksjoner 2006
Karen Høie i "Svanene over Irland", Kulturproduksjoner 2006

Kunstnerisk arbeid - utvalg[rediger | rediger kilde]

 • Suttungteatret: Venetianerne (Henrik Wergeland) - skuespiller, rollen som Cenzia (1977)
 • Suttungteatret: Sancthansnatten (Henrik Ibsen) - rollen som Juliane (1978)
 • Suttungteatret: Driftekaren (Hans E. Kinck) - rollen som Dordi (1983)
 • Suttungteatret: Vinægers Fjeldeventyr (Henrik Wergeland) - rollen som Vinæger (1984)
 • Teaterverkstedet på Trikkestallen på Torshov: Stormen (Shakespeare) - rollen som Gonzala (1989)
 • Dukketeatret i Nordland/Klomadu teater: Skårungen (etter «Figurspiller, Gandfinnen, Futen m.fl. (1994)
 • Klomadu teater: Koffertene (Svein Gundersen) - rollen som Sesse (1996)
 • Hedmark Teater: Brakar og Ioanna (Geirr Lystrup) - rollen som sirkusartist Carolina (1996)
 • Hedmark teater: Agnes - et barn av Gud (John Pielmeyer) - rollen som Priorinnen (1998)[3]
 • Gruppe 38 (DK)/Klomadu teater: Fyret (Gruppe 38) - rollen som Roda (1998)
 • Sogn og Fjordane Teater: Dansar med fargar (Vidar Sandem) - roller Ellinor, bondekone m.fl. (1998)[4]
 • Hedmark Teater: Tusenårstrilogien (Brit Lossius) - rollen som Anna (1999)
 • Haugesund teater: Den usynlige by (Astrid Sahlbach) - rollen som Inga (2000)
 • Hedmark Teater: Tusenårstrilogien (Brit Lossius) - rollen som Johanne (2001)
 • Klomadu Teater: Kan den fly - dramatiker, rollen som Klausa (2002)
 • Kulturproduksjoner: Glass i palass (Karen Høie)[5], rollen som Bestemor (2002)
 • TemaTeater/Klomadu teater: Shaken and stirred (Shakespeare/Gunhild Nymoen) - rollen som Regan (2003)[6]
 • Kulturproduksjoner: Konserttrilogi - prosjektleder, dramatiker - Forteller og Sanger (2004–2007)
 • Kulturproduksjoner: Det er helt sant - smb tekst/bearbeiding tekst for H.C.Andersen-program - prosjektleder, forteller (2006)
 • Kulturproduksjoner: Henrik og Vesle-Brunen - Wergeland for de minste, fortellermonolog med figurspill - smb tekst, prosjektleder, forteller/sanger (2008)
 • Kulturproduksjoner: Åsmund og Maria - to historier fra norsk middelalder - prosjektleder, manus - Forteller og Kvedar (2009)[7]
 • Teatr Groteska, Polen/Kulturproduksjoner: Żywioły. Elementer og Mythos. Den Store Drageparaden (norsk tittel) - Prosjektleder på norsk side (elleve delprosjekt 2009–11)
 • Maridalsspillet: Svartedauen (Carl Fr. Engelstad) - rollen som Tordis (2005-12)
 • Maridalsspillet: Mot Svartedauen - medforfatter - rolle som Sørgende mor (2004-08)
 • Maridalsspillet: Kirkebyggeren (Carl Fr. Engelstad) - rollen som Halldis (2013)
 • Ibsenmuséet: Walking with Ibsen (Henrik Ibsen) - roller som Dr. Stockmann, Mor Åse, Troll, Fru Alving (2014)
 • RuNo og Sadio Nor teater: Sonate for tre, en norsk-russisk samproduksjon (Igor Larin) - rollene som Legen (norsk versjon)/Klytaimnestra (russisk versjon (2017-18)
 • Internasjonalt prosjekt, Theater der Nacht, Tyskland: Northlantis - Die versunkene Stadt - figurspiller (Sjøku, Flygende Hollender, Delfin, Hai mm (2017)
 • Domkirkeodden anno museum: "En Hamarkrønike" - manus, og rollen som Spå-Sara (2018)
 • Forestillingen Polaris er et samarbeid mellom Kulturproduksjoner og Mr. Pejo´s wandering dolls fra St.Petersburg.
  Kulturproduksjoner/Mr. Pejo´s, St.Petersburg: "PolarIs", - manus, og rollen som iskremselgeren Mathilde (2018).


Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Teater i Hedmark (1994) : Klomadu Teater». urn.nb.no (norsk). Besøkt 23. november 2017. [død lenke]
 2. ^ «Høie, Karen/Gundersen, Svein - teater i Hamar». www.arkivportalen.no (norsk). Arkivverket - Statsarkivet i Hamar. Besøkt 23. november 2017. «Ekteparet Karen Høie og Svein Gundersen har vært en drivkraft i teatermiljøene i Hamar. De har sine røtter i Suttungteateret på Tangen, som ble ledet av Ingeborg Refling Hagen. Da dette teateret sluttet å fungere, fortsatte Gundersen og Høie teaterengasjementet i Klomadu teater, Teaterforum og Kulturproduksjoner.» 
 3. ^ Hedmark Teater. «Agnes - et barn av Gud». Programhefte (norsk). Nasjonalbiblioteket. Besøkt 23. november 2017. 
 4. ^ «Teater: Dansar med fargar». old.dagogtid.no. Dag og Tid. 22. oktober 1998. Besøkt 23. november 2017. «Sogn og Fjordane Teater: Det kom ein engel / Av Vidar Sandem / Regi: Mette Brantzeg» 
 5. ^ «Østlendingen - «Glass i palass» - et teater for de minste». www.ostlendingen.no (norsk). 7. desember 2002. Besøkt 23. november 2017. 
 6. ^ «En bortspilt farlighet : Shaken and stirred : Tema Teater og Klomadu Teater». teaternett.no. 21. oktober 2003. Besøkt 23. november 2017. 
 7. ^ «Åsmund og Maria - Forfattersentrum». Forfattersentrum. Besøkt 23. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]