Gudmund Groven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gudmund Groven
Født9. oktober 1945 (74 år)
Ektefelle Kristin Lyhmann
Far Eivind Groven
Søsken Dagne Groven Myhren, Tone Groven Holmboe, Aslaug Groven Michaelsen
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Norge

Gudmund Groven (født 9. oktober 1945) er en norsk skuespiller og teaterinstruktør. Han er gift med Kristin Lyhmann. De har bidratt sterkt til å bygge opp opp Lenseteatret i Skiptvet. De har fire barn, og han er komponisten Eivind Grovens yngste barn.

Groven ble uteksaminert fra Statens Teaterhøyskole i 1975. Han har og teatervitenskap fra Universitetet i Oslo. I 1974 ble han ansatt ved det nyopprettede Telemark Teater (nå Teater Ibsen) der han var til 1980. I denne perioden hadde han sentrale roller, blant annet i Kjenner du Melkeveien? av Karl Wittlinger (til norsk ved Jon Lennart Mjøen og Ibsens Vildanden der han framstilte Gregers Werle. Familien flyttet til Skiptvet i Østfold, og sammen med Kristin Lyhmann drev han fra 1980-86 friteatergruppen Campbellerteatret. Etter en tid som freelance-skuespiller ble han i 1991 fast knyttet til Østfold teaterverksted, nå Østfold Teater, og arbeidet som skuespiller og regissør ved teaterverkstedet i godt 20 år.

Groven spiller Benk Hodden i filmen Rallarblod fra 1975 (bygd over Kristoffer Uppdals roman Dansen gjennom skuggeheimen) der Nils Ole Oftebro har hovedrollen. Han har og hatt roller i TV-oppsetninger, og har turnert med forestillinger i Norge og Sverige, også selvskrevne.

Rut Tellefsen satte opp Kjenner du Melkeveien? på Telemark teater i 1976 med Gudmund Groven og Gard Øyen i de to rollene. Det var en krevende faglig utfordring som de to unge skuespillerne ifølge pressen levde opp til. Hovedstadsavisen Dagbladet, skriver blant annet: «Rut Tellefsen leverer sitt første arbeid i regi-faget, og meg forekommer det at hun sammen med de to aktørene Gudmund Groven og Gard Øyen har forløst mye av egentonen i stykket ... Gudmund Groven i legerollen pålegges å utføre en rekke andre roller ... det fordrer rask omskiftelighet, parodisk evne m.v., det vi litt slapt kaller gjøglerglede. Og den finnes her. Best, etter min oppfatning, er han som pedantisk rådhussekretær og italiensk krovert.»[1] Ifølge Porsgrunn Dagblad mestret Groven de de krevende oppgavene med å gå ut og inn av stadig nye roller og fikk «vist sin allsidighet».[2]

Gjennom en rekke år var Groven knyttet til SuttungteateretTangen der han har gjort flere oppsetninger. Han har bl.a. spilt kramkaren Brigt i Driftekaren av Hans E. Kinck, og René i Barnemordersken av Henrik Wergeland, og regissert forestillinger som Faustina Strozzi av Jonas Lie og Verden tilhører oss Jurister av Henrik Wergeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet 5. oktober 1976
  2. ^ Porsgrunn Dagblad 4. oktober 1976. Varden 2. oktober 1976 uttaler seg i liknende vendinger.