Tema Teater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tema Teater er en profesjonell teatervirksomhet i Oppland som har base i Østre Toten kommune. Teatret ble etablert i april 1993 av kantor Gunnar Jess og skuespiller Gro Ann Uthaug.[1][2]

Den første forestillingen var et påskespill som hadde premiere langfredag 9. april 1993 i Balke kirke.[1] De første årene hadde teateret fokus på samhandlingen mellom kirken og teatret, og fremførte mange kirkespill, oratorier m.m. i de lokale kirkene på Toten. Med forestillingen om den første feminist, den engelske filosofen Mary Wollstonecraft «Følelser og streke påstander» endret profilen seg. Særegne og enestående kvinner som: filosofen Mary Wollstonecraft, dikteren Emily Dickinson, og forfatter og kvinnesakskvinnen Camilla Collett.

Tema Teater hadde per 2015 laget 23 produksjoner/prosjekert, spilt 850 forestillinger og et besøkstall på over 61 000.[3] Tre år senere, i 2018, kunne kompaniet vise til 25 teaterproduksjoner som var blitt spilt for 80 000 tilskuere i alle aldersgrupper.[4] Forestillingene har vært på turné over store deler av Norge; fra Mehamn i Nord til Flekkefjord i sør.[3] Støtte er blant annet mottatt fra Stiftelsen Fritt Ord, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fond for Frilansere (Per Gjersøes Fond), Oppland fylkeskommune, Hedmark fylkeskommune og Vestre Toten kommune.

25-årsjubileum i 2018[rediger | rediger kilde]

Hovedmarkeringen av Tema Teaters 25-årsjubileum skjedde under Teaterdagene på Toten i mai 2018.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tema Teater Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine. kulturnett.oppland.org
  2. ^ Gro Ann Uthaug (20. februar 2018). «Teaterdagene på Toten - Tema Teater 25 år!». Tema Teater - Teaterbloggen (norsk). Tema Teater. Arkivert fra originalen 15. juni 2018. Besøkt 14. juni 2018. «Utrolig, men sant! Tema Teater er 25 år! Det hele startet for 25 år siden. Jeg hadde akkurat flyttet hit, og sagt opp skuespillerjobben ved Sogn og Fjordane Teater. Livet var helt fint det. Det var bare det at etter 10 år på Vestlandet, der teatersjefer og regissører bestemte hva jeg skulle spille, hva jeg skulle si, og hvordan jeg skulle se ut - mente jeg det var på tide å bestemme litt selv. Jeg og familien dro til Toten, fikk høner og katt og skulle være kunstnere på landsbygda. "En motvekt til Totningen" som nabo-dattera kalte det. Og her er jeg 25 år etter. Leder og skuespiller i Tema Teater.» 
  3. ^ a b TEMA TEATER - VÅR HISTORIE fra 1993 til NÅ Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine. temateater.no
  4. ^ a b «Tema Teater». Tema Teater (norsk). Besøkt 14. juni 2018. «TEATERDAGENE PÅ TOTEN : TEMA TEATER 25 år. Tema Teater er stolt over å ha holdt på som profesjonelt teater i 25 år på Toten. Men vi er et turnerende teater, og har spilt våre forestillinger og program over hele Norge. Vi kan vise til 25 teaterproduksjoner på disse 25 årene. 80 000 besøkende for barn, voksne, ungdom og eldre, og nå har vi passert 900 forestillinger rundt om, fra Mehamn i nord og til Flekkefjord i sør. Hovedtyngden av forestillinger har likevel vært, Oppland, Akershus, Buskerud, Telemark, Hedmark og Oslo» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]