Turnéorganisasjon for Hedmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Turnéorganisasjon for Hedmark (ToH) ble opprettet som en stiftelse 21. juni 1991, da Else Braseth satt som fylkeskultursjef i Hedmark. Høsten samme år startet ToH opp med "Skolepakka" – et kunst- og kulturformidlingsprogram med profesjonelle kunstnere på turné til grunnskolene i Hedmark. Dette var den første forløperen til det som i dag er kjent som Den kulturelle skolesekken (DKS). Hver elev fikk fra denne høsten et bredere kunsttilbud i tillegg til Rikskonsertenes skolekonsertordning; 10 år før DKS ble opprettet som et nasjonalt program. ToH har hatt tilhold på Disen kulturtun på Hamar, der både kontorfasiliteter, møte- og øvingsrom har vært tilgjengelige.

I 2014 hadde ToH årlig nærmere 80 turneer på veien innen sjangrene litteratur, visuell kunst, musikk, scenekunst, film, kulturarv og kunstarter i samspill. Tilbudet spenner fra konserter for barnehagebarn til forestillinger, konserter, visninger og verksted i grunn- og videregående skole.

ToH har siden 1996 vært fylkessekretariat for Ungdommens kulturmønstring (UKM) i Hedmark. Årlig deltar ca. 1000 ungdommer på lokale mønstringer i fylkets 22 kommuner. ToH er produsent for en årlig tredagers UKM fylkesfestival. 11 medarbeidere har sin arbeidsplass på Disen kulturveksttun i Hamar.

Håkon Skoge var fra 2011-20 ansatt som daglig leder. Fra 2020 har stifteren av Turnéorganisasjonen, Else Braseth, igjen vært daglig leder.

Fra 2021 blir Turneorganisasjonen, i forbindelse med sammenslåingen av Hedmark og Oppland til det nye fylket Innlandet , lagt under fylkeskommunen, og administrasjonen flyttet til Lillehammer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]