Fédération internationale des échecs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra FIDE)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fédération internationale des échecs
Chess board with chess set in opening position 2012 PD 05.jpg
Stiftet20. juli 1924[1][2]
HovedkontorAthen
PresidentRussland Arkadij Dvorkovitsj
StyrelederArkadij Dvorkovitsj (2018)
Medlem avGlobal Association of International Sports Federations, Association of IOC Recognised International Sports FederationsRediger på Wikidata
FokusSjakk
Medlemmer189 medlemsnasjoner
MottoGens una sumus
Nettstedwww.fide.com

Fédération internationale des échecs (FIDE), på norsk Verdenssjakkforbundet, er en internasjonal organisasjon som forener de ulike nasjonale sjakkforbundene i verden. FIDE ble grunnlagt i Paris 24. juli 1924. Forbundets motto er Gens una sumus («Vi er ett folk»). Forbundets president er fra oktober 2018 russeren Arkadij Dvorkovitsj.

I tillegg til å organisere verdensmesterskapet i sjakk og sjakkolympiader, beregner FIDE Elo-rating til spillerne, definerer reglene i sjakk, tildeler titler som Stormester i sjakk, Internasjonal mester og FIDE-mester med mer.

I begynnelsen hadde FIDE liten makt. Dette var i hovedsak fordi Sovjetunionen nektet å delta, fordi man anså at sjakk og politikk var uløselig knyttet sammen, og FIDE var en ikke-politisk organisasjon. Dette endret seg imidlertid da verdensmesteren Aleksandr Alekhin døde i 1946. FIDE organiserte en turnering for å finne en tronarving, og Sovjetunionen ble med fordi de innså at dette var en prosess de måtte ta del i[trenger referanse].

Fra denne turneringen i 1948 (som Mikhail Botvinnik vant) og frem til 1993 var FIDE den eneste organisasjonen som organiserte verdensmesterskap i sjakk. De var likevel innblandet i kontroversielle episoder, som i 1975 da Bobby Fischer mistet tittelen etter at FIDE nektet å oppfylle alle kravene hans i forbindelse med matchen mot Anatolij Karpov. I 1984 avbrøt FIDE-president Florencio Campomanes matchen mellom Karpov og Garri Kasparov uten at det var falt noen avgjørelse. I 1993 brøt Kasparov og utfordreren Nigel Short (som hadde kvalifisert seg via FIDE-systemet) ut fra FIDE for å spille finalematchen i regi av den nydannede Professional Chess Association (PCA). I årene som fulgte eksisterte det to parallelle verdensmesterskap – ett i FIDE-regi og det andre under ulike organisasjoner. De siste årene fram til 2004 ble FIDEs mesterskap arrangert som rene cupturneringer med kamper med kortere betenkningstid, en endring som også skapte kontroverser.

Beslutningen om å arrangere VM 2004 i Libya var kontroversiell. Det har også vært uenighet omkring FIDEs behandling av den såkalte Praha-avtalen, en plan for å gjenforene de to verdensmestertitlene.

I 2006 ble det arrangert en VM-match mellom FIDE-verdensmester Veselin Topalov og den alternative verdensmesteren Vladimir Kramnik. Kramnik vant matchen og ble dermed den ubestridte verdensmesteren.

I 1999 ble FIDE anerkjent av IOK. To år senere innførte man IOKs reglement mot doping. FIDE har uttalt at man ønsker at sjakk skal bli en del av de olympiske leker.

Det norske medlemsforbundet er Norges Sjakkforbund

Liste over FIDE-presidenter[rediger | rediger kilde]

Navn Tidsrom Land
Alexander Rueb 1924 – 1949 Nederland
Folke Rogard 1949 – 1970 Sverige
Max Euwe 1970 – 1978 Nederland
Fridrik Olafsson 1978 – 1982 Island
Florencio Campomanes 1982 – 1995 Filippinene
Kirsan Iljumzjinov 1995 – 2018 Russland
Arkadij Dvorkovitsj 2018 – Russland

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store russiske encyklopedi, Den store russiske encyklopedi artikkel-ID 2199074[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bibliothèque nationale de France, BNF-ID 11988724c[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]