Hopp til innhold

Kalmukkisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Kalmukkisk» kan også referere til kalmukker og Kalmykia.
Kalmukkisk
Хальмг келн Khalmg keli
Brukt iRussland[1]
RegionKalmykia
Antall brukere518 500[2]
Lingvistisk
klassifikasjon
Mongolsk
Østmongolsk
Kalmukkisk-oiratisk
Kalmukkisk
SkriftsystemDet kyrilliske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-2xal
ISO 639-3xal
Glottologkalm1244

Wikipedia på kalmukkisk
Kalmukkisk på Wiktionary

Kalmukkisk er et mongolsk språk som snakkes av rundt en halv million mennesker i Kalmykia (Russland), vestlige Kina og vestlige Mongolia. Det er omtrent 160 000 kalmukkisktalende i hvert land.

Kalmukkisk tilhører den kalmukkisk-oiratiske undergruppa av østmongolske språk, og har noen fellestrekk med uigurisk og uralske språk. Dette kommer av kalmukkisks opphav som fellesspråk for oiratene, et forbund av fire kalmukkiske stammer som trakk til seg noen ugriske og tyrkiske stammer under sin utvidelse vestover.

Den litterære tradisjonen i kalmukkisk strekker seg tilbake til det 11. århundre, da det uiguriske alfabetet ble brukt. Det offisielle kalmukkiske alfabetet, kalt todo-bitsjig (klarskrift) ble lagd i det 16. århundret av en kalmukkisk buddhistisk munk ved navn Zaja Pandit. I 1924 ble dette alfabetet erstatta av det kyrilliske, som igjen ble erstatta av det latinske alfabetet i 1930. Det latinske alfabetet ble deretter erstatta med det kyrilliske alfabetet igjen i 1938.

Kalmukkene led i sovjetperioden, og halvparten av alle kalmukkisktalende døde den russiske borgerkrigen. Stalins etniske rensninger førte også til en markant nedgang i den kalmukkiske befolkninga. Inntil nylig var den kalmukkiske befolkninga i Russland på lavere nivåer enn den var i 1913. Russisk ble gjort til hovedspråket i Kalmykia, og i 1963 ble den siste kalmukkiskspråklige klassen stengt, og russisk ble det eneste utdanningsspråket for kalmukkiske barn.

Som et resultat av denne politikken er det mange kalmukker som ikke snakker sitt eget språk. Kalmukkiske språkforskere jobber sammen med den kalmukkiske regjeringa med å endre denne situasjonen, og i 1993 ble utdanningstilbudet på kalmukkisk gjenoppretta.

Referanser[rediger | rediger kilde]