KFC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
KFC
KFC Logo.svg
20211213 KFC at Yoyo Park.jpg
BransjeDrift av hurtigmatrestauranter, hurtigmat
Etablert1930
Eier(e) Yum! BrandsRediger på Wikidata
Morselskap Yum! BrandsRediger på Wikidata
LandUSA
Produkt(er) Fried chicken, hurtigmatRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Harland David Sanders
Nettsted Offisielt nettsted (en)

KFC
38°11′53″N 85°41′45″V

KFC, opprinnelig en forkortelse for Kentucky Fried Chicken, er en amerikansk hurtigmatkjede. KFC ble grunnlagt i 1952 i Louisville i Kentucky av Harland David Sanders, også kalt «Colonel Sanders». Kentucky Fried Chicken var en av USAs første gatekjøkkenkjeder og har blitt en av landets største. Restaurantene, som drives som franchiseforretninger, er i dag verdensomspennende.

Harland D. Sanders overtok i 1930 en bensinstasjon utenfor North Corbin. Restaurantdriften utviklet seg etter hvert og i 1937 åpnet han et eget bygg med 142 plasser. Etter en trafikkomlegging i 1956 som førte til bortfall av kunder, solgte Sanders den populære veikroa som han drev. Han begynte isteden å reise til andre restaurantbedrifter i landet og ga fra seg oppskriften på frityrstekte kyllinger mot provisjon av salget. Han solgte seg ut av kjeden i 1964, men fikk fortsatt deler av inntektene fra virksomheten.

KFC selger først og fremst frityrstekte og grillede kyllingprodukter, men også wraps, salater, sandwicher, potetmos med brunsaus, maiskolbe, annet tilbehør og desserter. Utenfor USA kan KFC i tillegg tilby oksekjøtt i form av hamburgere og kebab, frityrstekte reker, poutine, svinekjøtt som spareribs samt regionale retter; skjønt ikke alle de tingene i samme land.

KFC er per oktober 2022 etablert i alle europeiske land unntatt Norge og diverse lilleputtstater.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]