Harland David Sanders

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
KFC-restaurant i Fujairah i De forente arabiske emirater 2008. Logoen viser grunnleggeren og reklamefiguren Colonel Sanders med karakteristisk fippskjegg, hvit dress og svart lisseslips.


Harland David Sanders (født 9. september 1890 i Indiana i USA, død 16. desember 1980 i Kentucky), også kjent som Colonel Sandersoberst Sanders»), var en amerikansk forretningsmann som etter flere år i restaurantbransjen grunnla Kentucky Fried Chicken (seinere bare kalt KFC) i Louisville i Kentucky i 1952. Gatekjøkkenkjeden var en av USAs føste og har også blitt en av landets største. Restaurantene, som drives som franchiseforretninger, er i dag verdensomspennende.

Grunnlegger og reklamefigur[rediger | rediger kilde]

Harland Sanders som kokk i Kentucky sist på 1920-tallet.

Harland Sanders begynte etter diverse jobber med restaurantdrift i det små omkring1930. Han fikk ærestittelen «Kentucky Colonel» av delstatsmyndighetene i 1935 på grunn av de populære frityrstekte kyllingrettene sine. Han drev veikro og etterhvert motell i Corbin fra 1940 til 1956. Etter en trafikkomlegging på 1950-tallet som førte til bortfall av kunder, måtte Sanders stenge. Han reiste isteden rundt i landet og ga fra seg kyllingoppkriften til andre restaurantbedrifter mot provisjon av salget. Sanders solgte seg ut av kjeden i 1964, men fikk fortsatt deler av inntektene fra virksomheten.

Harland D. Sanders brukte seg selv og delstatstittelen i markedsføringen av restaurantene sine. Colonel Sanders, karakteristisk iført hvit dress og svart lisseslips som «gentleman fra Sørstatene», deltok blant annet i reklamefilmer fra 1960-tallet, og portrettet hans brukes fortsatt som logo for kjeden og i annen markedsføring av den. Etter at Kentucky Fried Chicken etablerte seg i Japan fra 1970, og satset på julekampanjer, har det utviklet seg en tradisjon der mange japanere feirer familiejul med å spise frityrstekt kylling på en KFC-restaurant. Sanders-figuren med rundt ansikt, briller og hvitt fippskjegg markedsføres da som vestlig julenisse utkledt i nissedrakt.

En mindre del av inntektene fra hurtigmatrestaurantene deles ut til skoleplasser av en stiftelse Harland D. Sanders opprettet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Harland Sanders – bilder, video eller lyd