Harland David Sanders

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harland David Sanders
Født9. sep. 1890[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Henryville
Død16. des. 1980[5][2][3][4]Rediger på Wikidata (90 år)
Louisville
BeskjeftigelseKokk, restauratør, gründer, brand ambassador, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedLa Salle Extension University
NasjonalitetUSA
GravlagtCave Hill Cemetery
UtmerkelserCalifornia Hall of Fame (1965)[2]
Kentucky Colonel (1936)[2][6]
Cuban Pacification Medal
Signatur
Harland David Sandersʼ signatur

Harland David Sanders (født 9. september 1890 i Henryville i Clark County i Indiana i USA, død 16. desember 1980 i Louisville i Kentucky), også kjent som Colonel Sandersoberst Sanders»), var en amerikansk forretningsmann som etter flere år i restaurantbransjen grunnla Kentucky Fried Chicken (senere bare kalt KFC) i Louisville i Kentucky i 1952. Gatekjøkkenkjeden var en av USAs første og har også blitt en av landets største. Restaurantene, som drives som franchiseforretninger, er i dag verdensomspennende.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Harland David Sanders var den eldste av tre barn, sønn av Wilbur David und og Ann Sanders.[7] Faren døde da gutten var seks år gammel. Ettersom moren måtte arbeide ute, ble gutten den som tok seg av matlagingen for søsknene.

Han fikk etterhvert en rekke forskjellige jobber, blant annet fyrbøter ved jernbanen og for et ferjeselskap, som forsikringsagent, og som frivillig i US ArmyKuba.

Sanders giftet seg i 1908 med Josephine King.[8]

Grunnlegger og reklamefigur[rediger | rediger kilde]

Harland Sanders begynte etter diverse jobber med restaurantdrift i det små omkring i 1930. Han fikk ærestittelen «Kentucky Colonel» av delstatsmyndighetene i 1935 på grunn av de populære frityrstekte kyllingrettene sine. Han drev veikro og etterhvert motell i Corbin fra 1940 til 1956. Etter en trafikkomlegging på 1950-tallet som førte til bortfall av kunder, måtte Sanders stenge. Han reiste isteden rundt i landet og ga fra seg kyllingoppkriften til andre restaurantbedrifter mot provisjon av salget. Sanders solgte seg ut av kjeden i 1964, men fikk fortsatt deler av inntektene fra virksomheten.

Harland D. Sanders brukte seg selv og delstatstittelen i markedsføringen av restaurantene sine. Colonel Sanders, karakteristisk iført hvit dress og svart lisseslips som «gentleman fra Sørstatene», deltok blant annet i reklamefilmer fra 1960-tallet, og portrettet hans brukes fortsatt som logo for kjeden og i annen markedsføring av den. Etter at Kentucky Fried Chicken etablerte seg i Japan fra 1970, og satset på julekampanjer, har det utviklet seg en tradisjon der mange japanere feirer familiejul med å spise frityrstekt kylling på en KFC-restaurant. Sanders-figuren med rundt ansikt, briller og hvitt fippskjegg markedsføres da som vestlig julenisse utkledt i nissedrakt.

En mindre del av inntektene fra hurtigmatrestaurantene deles ut til skoleplasser av en stiftelse Harland D. Sanders opprettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Harland Sanders, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Harland-Sanders, besøkt 19. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Indiana Authors and their Books, 1967-1980, side(r) 336, archive.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, oppført som Colonel Sanders, GeneaStar person-ID sandersh[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som Harland Sanders, Find a Grave-ID 926, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Harland Sanders, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Harland-Sanders, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.kycolonelcy.us[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The Human Tradition in the New South By James C. Klotter 130
  8. ^ Edith Evans Asbury (17. Dezember 1980). "Col. Harland Sanders, Founder of Kentucky Fried Chicken, Dies: [Obituary]". The New York Times. S. A33

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]