Mikkel Gaup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikkel Gaup
Mikkel Gaup and Nils Gaup at the 1988 Oscar ceremony 2.jpg
Mikkel Gaup og Nils Gaup på den 60. Oscar-utdelingen i 1988.
Født16. januar 1968 (52 år)
Alta
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge

Mikkel Mathis Gaup (født 16. januar 1968 i Alta i Finnmark) er en norsk-samisk skuespiller.

Film[rediger | rediger kilde]

Gaup fikk sitt gjennombrudd i den Oscar-nominerte spillefilmen Veiviseren i 1987. Han har bakgrunn fra teater, tv og film, der han blant annet har vært med i filmen Breaking the Waves av Lars von Trier. Både Veiviseren og Breaking the Waves ble nominert til Oscar og til filmfestivalen i Cannes. I februar 2008 spilte han hovedrollen som Aslak Jacobsen Hætta i Nils Gaups film Kautokeino-opprøret.

TV[rediger | rediger kilde]

Gaup spilte Tvilling i NRK-serien Jul i Blåfjell, og har også vært med i TV-serien Den lille traktoren (Gråtass), samt vært programleder i Påskemorgen. Etter Veiviseren spilte han i miniserien Solens sønn og månens datter der han hadde rollen som samegutten Niilas, som innledet et «forbudt» forhold til jenta Birte, spilt av Liv Heløe. Serien gikk på NRK i 1993. Han var også å se på Barne-TV i serien Amuletten.

Høsten 2008 deltok han i Skal vi danse, hvor han røk ut i semifinalen. I 2009 deltok han i Zebra Grand PrixTV 2 Zebra, hvor han kom på annenplass på lag sammen med Hanne Sørvaag.

Teater[rediger | rediger kilde]

Mikkel har tidligere jobbet på Den Nationale Scene, Riksteatret, ABC-teateret og Beaivvaš Sámi Teáhter. Han var også med i Vardøger som Nordland Teater var med på å produsere på Festspillene i Nord-Norge i 2001. Mikkel spilte Jåvva i Vaajesh Gaaltije/Eventyrkilden som Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater og Nordland Teater som hadde première og turné i Nordland våren 2005. Han har spilt tittelrollen i FaustBeaivvás Sámi Teáhter.

I 2009 spilte Mikkel ved Hålogaland Teater, hvor han medvirket i 20 Teddy uten filter og Bør Børson Jr.. I 2017 spilte han nattmannen i Fyllingsdalen Teaters oppsetting Hekseringen på Bergenhus festning i Bergen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Mikkel er faren til modell og tidligere Frøken Norge deltager Maiken Madeleine Gaup.

Filmologi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]