Southern Baptist Convention

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Southern Baptist Convention
Sørstatsbaptistene
HovedgrenBaptisme
Grunnlagt1845
LederPresidenten. Velges for ett år.
Antall medlemmer15 millioner
HvorHele USA
Nettstedhttp://www.sbc.net/ (engelsk)

Southern Baptist Convention (Sørstatsbaptistene) er verdens største evangelikale kirkesamfunn[trenger referanse]. Sørstatsbaptistene ble organisert som kirkesamfunn i 1845. Dette skyldtes en splittelse i bevegelsen av baptister i USA. Hovedsaken i denne splittelsen var forholdet til Bibelen, men også synet på slaveriet – som splittet både nasjonen og ulike kirker. På denne tiden forsvarte sørstatsbaptistene slaveriet, et syn man har forlatt i dag. En stadig større andel av medlemmene i kirkesamfunnet har nå afroamerikansk og latinamerikansk bakgrunn. Ved etableringen befant medlemmene seg hovedsakelig i det sørlige USA, derav navnet. I dag finnes det menigheter tilsluttet sørstatsbaptistene over hele USA. Kirkesamfunnet driver utstrakt misjon over hele verden, og har også støttet arbeid i Norge. Den daglige ledelse for sørstatsbaptistene har presidenten, som velges for ett år.

Sørstatsbaptistene holder frem Bibelen som Guds ufeilbarlige ord, og som den fullstendige åpenbaring til menneskene. Sosial orden og familieliv vektlegges. En grunntanke er at kristne skal oppfordre til fred og unngå krig.

På 70-tallet forsøkte krefter innenfor sørstatsbaptistene å forandre læren i mer liberal retning. Dette resulterte i en motreaksjon fra den konservative «bibeltro» hovedfløyen i kirkesamfunnet. Over noen år var det derfor uro mellom disse fløyene og sørstatsbaptistene forlot World Baptist Alliance fordi man mente at denne organisasjonen formidlet liberale tanker og holdninger.

Samfunnet har i dag internasjonal utbredelse og oppgir å ha 15 millioner medlemmer. Det er det største ikke-katolske kristne samfunnet i USA.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Flere kjente personer i amerikansk samfunnsliv har hatt tilhørighet til sørstatsbaptistene: den kjente verdensevangelisten Billy Graham, USAs tidligere presidenter Bill Clinton, Jimmy Carter og Harry S. Truman, og USAs tidligere visepresident Al Gore. Clinton, Carter og Gore har brutt med kirken over likestillingsspørsmål. Skuespilleren Brad Pitt og popsangeren Britney Spears er oppdratt som sørstatsbaptister, men har ikke lenger tilknytning til kirken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]