Southern Baptist Convention

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Southern Baptist Convention
HovedgrenBaptisme
Grunnlagtmai 1845
Utgått fraTriennial-konvensjonen, Amerikansk baptist forbund
LedertittelPresidenten, som velges for ett år
Antall medlemmer13 223 122 (2022)
LandUSA
HovedkontorNashville
Nettstedwww.sbc.net (en)

Southern Baptist Convention (forkortet SBC, på norsk ofte kalt «sørstatsbaptistene»[1]) er verdens største baptistiske kirkesamfunn og det største protestantiske kirkesamfunnet i USA med 13 millioner medlemmer i 2022.[2][3][4] Sørstatsbaptistene regnes til den evangelikale kristendommen.

Det kristne samfunnet ble dannet i 1845 etter en splittelse i den amerikanske baptistbevegelsen over synet på Bibelen og slaveriet i USA. På denne tiden opplevde baptistiske og metodistiske kirker sterk vekkelse og vekst, og sørstatsbaptistene forsvarte de hvites rett til svarte slaver, i motsetning til «nordstatsbaptistene». Ved etableringen befant medlemmene seg hovedsakelig i sørstatene, derav navnet som er beholdt siden.[1]

Det teologiske forsvaret for slavehold ble etter hvert helt forlatt, den første svarte studenten ble tatt opp ved pastorstudiet i 1940, og kirkesamfunnet støttet borgerrettsbevegelsen i 1950- og 1960-årene.[trenger referanse] En stor andel av medlemmene i kirkesamfunnet har nå afroamerikansk og latinamerikansk bakgrunn.

Det er menigheter tilsluttet sørstatsbaptistene over hele USA, og samfunnet har i dag også internasjonal utbredelse. Kirkesamfunnet driver utstrakt misjon over hele verden, og har også støttet arbeid i Norge.[trenger referanse] Den daglige ledelse for sørstatsbaptistene har presidenten, som velges for ett år.

Sørstatsbaptistene holder frem Bibelen som Guds ufeilbarlige ord, og som den fullstendige åpenbaring til menneskene. Sosial orden og familieliv vektlegges. En grunntanke er at kristne skal oppfordre til fred og unngå krig.

I 1970-årene forsøkte krefter innenfor sørstatsbaptistene å forandre læren i mer liberal teologisk retning. Dette resulterte i en motreaksjon fra den konservative «bibeltro» hovedfløyen i kirkesamfunnet. Over noen år var det derfor uro mellom disse fløyene og sørstatsbaptistene forlot World Baptist Alliance fordi man mente at denne organisasjonen formidlet liberale tanker og holdninger.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Flere kjente personer i amerikansk samfunnsliv har hatt tilhørighet til sørstatsbaptistene: den rasistiske baptistpastoren Thomas Dixon Jr. (1884–1946) som skrev bøkene bak filmen En nasjons fødsel som vekte til live Ku Klux Klan, den kjente verdensevangelisten Billy Graham (1918–2018), USAs tidligere presidenter Bill Clinton, Jimmy Carter og Harry S. Truman, og USAs tidligere visepresident Al Gore. Clinton, Carter og Gore har brutt med kirken over likestillingsspørsmål. Skuespilleren Brad Pitt og popsangeren Britney Spears er oppdratt som sørstatsbaptister, men har ikke lenger tilknytning til kirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Molland, Einar (1976). Kristenhetens kirker og trossamfunn. Oslo: Gyldendal. s. 272. ISBN 8205087474. 
  2. ^ 2022 SBC Annual Church Profile Statistical Summary
  3. ^ Johnson, Robert E. (2010). A Global Introduction to Baptist Churches (engelsk). Cambridge University Press. s. 349. ISBN 978-1139788984. 
  4. ^ Løvdal Stephens, Hilde: religion i USA i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 4. juni 2022 fra https://snl.no/religion_i_USA

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]