Hopp til innhold

En amerikaner i Italia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Playing for Pizza»)
En amerikaner i Italia
orig. Playing for Pizza
Forfatter(e)John Grisham
SpråkAmerikansk-engelsk
Utgitt25. september 2007
ForlagDoubleday
OCLC154309113
ISBN 978-0-385-52500-8

En amerikaner i Italia (originaltittel: Playing for Pizza) er en kort roman skrevet av John Grisham. Romanen handler om en omreisende amerikansk fotballspiller, som ikke lenger klarer å finne seg jobb i National Football League. Som en siste utvei signerer agenten hans en avtale som gir ham muligheten til å spille for Parma Panthers, som holder til i Parma, Italia. Boken ble publisert 25. september 2007 av Doubleday.

Rick Dockery er en quarterback for Cleveland Browns, som ved et uhell sørger for at Browns går glipp av deres aller første Super Bowl-opptreden noensinne. Dockery blir deretter kastet ut av laget, blir utskjelt i pressen, og står overfor ytterligere juridiske problemer på grunn av et søksmål i en farskap-sak. Agenten hans Arnie forsøker å skaffe ham en annen stilling i NFL, men ingen andre lag er interesserte. Arnie klarer å finne ham en posisjon ved Parma Panthers i den italienske fotball-ligaen. Rick takker ja til jobben, glad for å komme vekk fra den konstante negative pressen og sine juridiske problemer i USA. Men han er samtidig skeptisk til å bo i Italia, hvor han ikke kan språket og hvor amerikansk fotball tiltrekker seg lite oppmerksomhet eller respekt. Parma Panthers har bare to andre amerikanere på laget: Slidell «Sly» Turner, som ender opp med å reise sin vei tidlig i sesongen, og Trey Colby som senere blir skadd.

Panthers vinner deres første kamp sammen med Rick, men taper deretter et par kamper av forskjellige grunner. Til tross for disse problemene, begynner Rick å trives stadig med i Italia med laget sitt, og han begynner å føle en viss lojalitet til dem. Selv om Arnie finner et mer lukrativt jobb-tilbud med et mer respektert lag i Canadian Football League, bestemmer Rick seg for å bli værende hos Parma Panthers. De kommer seg etter hvert videre til sluttspillet for den italienske ligaen, hvor de må gå mot deres langvarige konkurrent Bergamo Lions.

Karakterer

[rediger | rediger kilde]
  • Rick Dockery. Tidligere NFL-quarterback.
  • Sam Russo. En amerikaner som trener Parma Panthers.
  • Arnie. Ricks agent, som fant ham jobben i Italia og lekte med Parma Panthers
  • Slydell Turner. En annen amerikaner og idrettsutøver som slutter tidlig i sesongen.
  • Trey Colby. En spiller for Parma Panthers, som skader beinet midt i sesongen.
  • Fabrizio. Talentfull, men egoistisk, italiensk-født idrettsutøver.
  • Giuseppe "Franco" Lazzarino. En fullback for Parma Panthers
  • Nino. Med-eier av en lokal restaurant hvor Rick blir introdusert for tradisjonell italiensk mat.
  • Maschi. Talentfull italiensk linebacker, som spiller for det rivaliserende laget - de hittil ubeseirede - Bergamo Lions.
  • Charley Cray. Skribent for avisen Cleveland Post, som angriper Rick i avisen etter hans katastrofale prestasjon i hans aller siste NFL-kamp. Han følger deretter opp med flere ondskapsfulle artikler, etter at Rick flytter til Italia.
  • Livvy Galloway. En amerikansk student som studerer i Italia, som blir forelsket i Rick.

Gabriella Ballini. En attraktiv opera-sangerinne som Rick blir interessert i.