Klienten (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Client»)
Klienten
orig. The Client
Forfatter(e)John Grisham
SpråkAmerikansk-engelsk
SjangerKriminalroman
Utgitt1993

Klienten er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren John Grisham. Den var Grishams fjerde bok, og ble publisert i 1993.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boyd Boyette, en amerikansk senator fra Louisiana, forsvinner. På grunn av hans høylytte motstand mot et foreslått giftig deponi-prosjekt planlagt av et selskap kjent for å være støttet av mafiaen, blir det mistenkt at Boyette kan ha blitt myrdet. Ingen kropp kan bli funnet, men Barry Muldanno - en kjeltring og nevø av Johnny Sulari, fungerende sjef for en gruppe kriminelle i New Orleans - blir snart mistenkt for å ha noe med situasjonen å gjøre. FBI holder derfor øye med Muldanno i håp om at han etter hvert skal føre dem til liket av Boyette. Elleve år gamle Mark Sway, hans yngre bror Ricky og moren deres Dianne bor i en bobil i Memphis. Mark og Ricky røyker sigaretter i skogen i nærheten av hjemmet deres, når de legger merke til en mann som planlegger å begå selvmord i bilen sin. Han er påvirket av narkotika og alkohol, og viser seg å være advokat Jerome Clifford. Han oppdager Mark, og forteller at han er i ferd med å drepe seg selv for å unngå å bli myrdet av Muldanno, Men han vet også hvor Boyettes kropp ligger, noe han avslører til Mark før han skyter seg selv.

Ricky blir katatonisk etter å ha vært vitne til selvmordet, og blir innlagt på sykehus. Myndighetene - og mafiaen - mistenker at Clifford kan ha fortalt Mark hvor liket er. På sykehuset ønsker FBI å snakke med Mark, og han innser at han kan trenge en advokat. Ved en tilfeldighet møter han Regina Love, en advokatsom godtar å representere ham. To mafia-medlemmer, Bono og Pirini, blir sendt fra New Orleans til Memphis for å finne ut hva Mark egentlig vet. Regina representerer Mark i en samtale med FBI, vel vitende om at hun ikke vet hele historien. FBI arrangerer at Mark blir fengslet, under påskudd av å beskytte ham. Mark blir derfor arrestert på sykehuset hvor Ricky fremdeles ligger i katatonisk tilstand. Men han nekter å avsløre hva han vet. Men når han later som han har blitt syk, blir han ført til sykehuset hvor han stikker av og søker tilflukt hos Regina. Bobilen de bor i, blir brent ned av Bono og Pirini. Familien deres har ikke lenger noe hjem. K. O. Lewis, visedirektør i FBI, trekkes også inn i saken. Han foreslår en avtale; Hvis Mark avslører hvor liket er, kan FBI plassere Sway-familien under et vitnebeskyttelse.