Jean Calvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean Calvin
John Calvin - best likeness.jpg
Født10. juli 1509 (juliansk)
Noyon
Død27. mai 1564 (juliansk) (54 år)
Genève
GravlagtCimetière des Rois
Ektefelle Idelette av Bure
Far Gérard Cauvin
Utdannet ved
6 oppføringer
Collège de la Marche, Collège de Montaigu, Université d'Orléans, University of Bourges, Universitetet i Paris, Sorbonne, Old University of Orléans
Doktorgradsveileder Andrea Alciato
Beskjeftigelse Teolog, minister, advokat
NasjonalitetFrankrike
Språkfransk
Livssynprotestantisme
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Jean Calvin (født 10. juli 1509, død 27. mai 1564) var en fransk-sveitsisk kirkereformator. Calvin regnes sammen med Ulrich Zwingli som grunnlegger av den reformerte kirke.

Han var påvirket av Martin Luther. Calvin forlot Frankrike i 1534 på grunn av forfølgelse og oppholdt seg deretter hovedsakelig i Genève i Sveits.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Calvin ble født i Noyon i regionen Picardie i Frankrike, og fikk navnet Jean Chauvin (eller Cauvin, på latin, Calvinus). Hans foreldre var Gérard Cauvin and Jeanne Lefranc. Calvin ble sendt til Universitetet i Paris da han var 14 år av sin far Gérard Cauvin som var advokat. Her studerte han humanvitenskap og jus, og i 1532 oppnådde han doktorgrad i rettsvitenskap i Orléans.

Kalvinismen[rediger | rediger kilde]

Jean Calvins lære spredte seg til mange land, og går gjerne under betegnelsen kalvinisme. Kalvinismen ble det dominerende teologiske system i Skottland, Nederland og noen deler av Tyskland. Den fikk også innflytelse i Frankrike, Ungarn (særlig i Transilvania som nå er i Romania, og i områder som nå ligger nordøst i Ungarn), og i Polen. Et flertall av de første europeiske kolonister på Nord-Amerikas midtre atlanterhavskyst og i New England var også kalvinister, blant annet puritanerne og de nederlandske grunnleggere av Ny-Amsterdam (New York). Sør-Afrika ble kolonisert av nederlandske kolonister på 1600-tallet; de ble kjent som «boere» eller «afrikaanere». Sierra Leone ble kolonisert av kalvinister fra Nova Scotia. Noen av de største kalvinistiske gruppene ble etablert på 1800- og 1900-tallet; særlig store er de i Korea og Nigeria.

Kalvinismen lærer at Bibelen er Guds lov. Noen mennesker er forutbestemt av Gud til evig frelse, andre til evig fortapelse. Guds majestet og forutbestemmelse er viktige deler av Calvins lære.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]