Jean Calvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean Calvin
John Calvin Museum Catharijneconvent RMCC s84 cropped.png
FødtJehan Cauvin
10. juli 1509[1][2][3]Rediger på Wikidata
Noyon[4][3]Rediger på Wikidata
Død27. mai 1564[1][2][3]Rediger på Wikidata (54 år)
Genève[4][3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Teolog[5], forkynner[2], reformator[2], pastor, advokat, skribent[6]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Collège de la Marche, Collège de Montaigu, University of Bourges, Old University of Orléans, Université d'Orléans[7]Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Melchior VolmarRediger på Wikidata
Ektefelle Idelette av BureRediger på Wikidata
Far Gérard CauvinRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket Frankrike, République de Genève (1559–)Rediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière des Rois[8]Rediger på Wikidata
Signatur
Jean Calvins signatur

Jean Calvin (født 10. juli 1509, død 27. mai 1564) var en fransk-sveitsisk kirkereformator. Calvin regnes sammen med Ulrich Zwingli som grunnlegger av den reformerte kirke.

Han var påvirket av Martin Luther. Calvin forlot Frankrike i 1534 på grunn av forfølgelse og oppholdt seg deretter hovedsakelig i Genève i Sveits.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Calvin ble født i Noyon i regionen Picardie i Frankrike og fikk navnet Jean Chauvin (eller Cauvin, på latin, Calvinus). Hans foreldre var Gérard Cauvin and Jeanne Lefranc. Calvin ble sendt til Universitetet i Paris da han var 14 år av sin far Gérard Cauvin som var advokat. Her studerte han humanvitenskap og jus, og i 1532 oppnådde han doktorgrad i rettsvitenskap i Orléans.

Kalvinismen[rediger | rediger kilde]

Jean Calvins lære spredte seg til mange land og går gjerne under betegnelsen kalvinisme. Kalvinismen ble det dominerende teologiske system i Skottland, Nederland og noen deler av Tyskland. Den fikk også innflytelse i Frankrike, Ungarn (særlig i Transilvania som nå er i Romania, og i områder som nå ligger nordøst i Ungarn,) og i Polen. Et flertall av de første europeiske kolonister på Nord-Amerikas midtre atlanterhavskyst og i New England var også kalvinister, blant annet puritanerne og de nederlandske grunnleggere av Ny-Amsterdam (New York). Sør-Afrika ble kolonisert av nederlandske kolonister på 1600-tallet; de ble kjent som «boere» eller «afrikaanere». Sierra Leone ble kolonisert av kalvinister fra Nova Scotia. Noen av de største kalvinistiske gruppene ble etablert på 1800- og 1900-tallet; særlig store er de i Korea og Nigeria.

Kalvinismen lærer at Bibelen er Guds lov. Noen mennesker er forutbestemt av Gud til evig frelse, andre til evig fortapelse. Guds majestet og forutbestemmelse er viktige deler av Calvins lære.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 4. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d John Calvin (1509-1564) French churchman and religious reformer., besøkt 18. februar 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d HDS ID 011069[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Кальвин Жан, besøkt 25. februar 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Geneva cemeteries - history and guide[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]