Jean Calvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean Calvin
Portrait john calvin (flipped).jpg
FødtJehan Cauvin
10. juli 1509 (juliansk)
Noyon
Død27. mai 1564 (juliansk) (54 år)
Genève
Gravlagt Cimetière des Rois
Ektefelle Idelette av Bure
Far Gérard Cauvin
Utdannet ved
6 oppføringer
Collège de la Marche, Collège de Montaigu, Université d'Orléans, University of Bourges, Universitetet i Paris, Sorbonne, Old University of Orléans
Doktorgradsveileder Melchior Volmar
Beskjeftigelse Teolog, forkynner, skribent, Protestant reformer
Nasjonalitet Frankrike, République de Genève (1559–)
Språk Fransk
Signatur
Jean Calvins signatur

Jean Calvin (født 10. juli 1509, død 27. mai 1564) var en fransk-sveitsisk kirkereformator. Calvin regnes sammen med Ulrich Zwingli som grunnlegger av den reformerte kirke.

Han var påvirket av Martin Luther. Calvin forlot Frankrike i 1534 på grunn av forfølgelse og oppholdt seg deretter hovedsakelig i Genève i Sveits.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Calvin ble født i Noyon i regionen Picardie i Frankrike og fikk navnet Jean Chauvin (eller Cauvin, på latin, Calvinus). Hans foreldre var Gérard Cauvin and Jeanne Lefranc. Calvin ble sendt til Universitetet i Paris da han var 14 år av sin far Gérard Cauvin som var advokat. Her studerte han humanvitenskap og jus, og i 1532 oppnådde han doktorgrad i rettsvitenskap i Orléans.

Kalvinismen[rediger | rediger kilde]

Jean Calvins lære spredte seg til mange land og går gjerne under betegnelsen kalvinisme. Kalvinismen ble det dominerende teologiske system i Skottland, Nederland og noen deler av Tyskland. Den fikk også innflytelse i Frankrike, Ungarn (særlig i Transilvania som nå er i Romania, og i områder som nå ligger nordøst i Ungarn,) og i Polen. Et flertall av de første europeiske kolonister på Nord-Amerikas midtre atlanterhavskyst og i New England var også kalvinister, blant annet puritanerne og de nederlandske grunnleggere av Ny-Amsterdam (New York). Sør-Afrika ble kolonisert av nederlandske kolonister på 1600-tallet; de ble kjent som «boere» eller «afrikaanere». Sierra Leone ble kolonisert av kalvinister fra Nova Scotia. Noen av de største kalvinistiske gruppene ble etablert på 1800- og 1900-tallet; særlig store er de i Korea og Nigeria.

Kalvinismen lærer at Bibelen er Guds lov. Noen mennesker er forutbestemt av Gud til evig frelse, andre til evig fortapelse. Guds majestet og forutbestemmelse er viktige deler av Calvins lære.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]