Jørgen von Ansbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Jørgen von Ansbach (født visstnok 1510 i Tyskland og død trolig 1591 i Skien) var en innvandret bergverkskyndig, norsk forretningsmann og senere borgermester i Skien. Hans etterkommere dominerte, særlig på 1600-tallet, trelasthandelen i Skien.

Han kom ca. 1540 som bergverksforvalter til Skien i forbindelse med kong Christian 3.'s mislykte forsøk på å etablere bergverksindustri i Bratsberg. Han organiserte arbeidet med å lage vannrenner fra Hjellevannet til Skienselva, slik at vannet kunne drive oppgangssager. I løpet av noen år ble det etablert 12 sagbruk og trelasthandelen tok seg kraftig opp i Skien.

Jørgen von Ansbach ervervet selv sagbruk og en rekke eiendommer i byen og distriktet. Han var en stor trelasthandler og ble i 1568 borgermester i Skien. Hans betydelige formue ble arvet av de fem døtrene hans. De fikk en rekke etterkommere som oppnådde stor makt og rikdom i Skien og Grenlandsdistriktet, bl.a. som trelasthandlere, bruks- og godseiere samt borgermestere og rådmenn. Blant etterkommerne er lagmannen Claus Andersen, Anne ClausdatterBorgestad gård og Christian Cornelius Paus. Jørgen von Ansbachs mest kjente etterkommer er dikteren Henrik Ibsen.

Jørgen von Ansbach var gift med en datter av Ingeborg Gundersdatter Bringsvær og Jon Eivindsen Skinsnes. Bringsværslekten eide det såkalte Hardangergodset. Jørgen von Ansbach ble, etter alt å dømme gjennom arv, eier av halvparten av dette godset.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ivar Seierstad: Skiens historie. Bind I fra 1184 til ca 1814, Skien 1958, side 129-130 m.fl.
  • Øystein Rian: Bratsberg på 1600-tallet. Stat og samfunn i symbiose og konflikt.Oslo 1997, side 109-110 m.fl.
  • S. H. Finne-Grønn: «Jørgen v. Ansbach, Engel Jensen og slegten Klouman». Norsk Personalhistorisk Tidsskrift vol. 1 (1910) s. 357
  • Anders Bjønnes m.fl. (redaktører): Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610, utgitt av Norsk Slektshistorisk Forening, Oslo 2010, side 100 med tegning av et segl som han brukte 24. mai 1591, men som har forbokstavene I M i seglet og derfor kan ha tilhørt en annen person.