Trømborg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trømborg kirke
Trømborg kirke.jpg
Område Eidsberg (–2019), Indre Østfold (2020–)Rediger på Wikidata
Bispedømme Borg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1878
EndringerRestaurert i 1954–55
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Hjalmar WelhavenRediger på Wikidata
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Prekestol1879
DøpefontKleberstein, fra middelalderen
AlterAnton Gundrosen, 1954
Plasser250
DiverseGlassmalerier av Borgar Hauglid, 1954
Beliggenhet

Trømborg kirke
59°30′22″N 11°21′32″Ø
Trømborg kirke på Commons

Trømborg kirke er annekskirke til Eidsberg i Indre Østfold i Viken fylke, og ligger ved Rv22 mellom Rakkestad og Mysen, ca. seks kilometer øst for Eidsberg kirke. Den er en del av Den norske kirke og hører til Østre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme.

På stedet sto en liten steinkirke fra middelalderen, indre mål er angitt til ca. 10 x 5 meter, men det eneste foto som finnes kan tyde på at den var litt mindre. I 1732 ble vestmuren revet, og våpenhuset ble utvidet til å forlenge skipet. Kirken var fortsatt for liten for en raskt voksende befolkning, og i 1878 var en ny tømmerkirke reist sør for den gamle. Det ble besluttet å rive den gamle kirken og bruke steinene til kirkegårdsmur. Døpefonten fra middelalderen ble overført til den nye kirken, altertavlen og prekestolen kom til Folkenborg museum.

Den nye kirken er bygget etter tegninger av Hjalmar Welhaven, og den ble restaurert til dagens utseende i 1954-55. Den har 250 sitteplasser.

Middelalderkirkens festdag var Maria besøkelsesdag (2. juli), og dette har vært satt i forbindelse med en hellig kilde – en mariakilde – i skråningen sørøst for kirkestedet. Kilden eksisterer fortsatt.

Gammelt postkort som viser kirken rundt 1920

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]