Øymark kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øymark kirke
Øymark kirke
OmrådeMarker
BispedømmeBorg bispedømme
Byggeår1879
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektGustav Blom Kielland
ByggematerialeTre
Kirkerommet
PrekestolPrekestol i tre fra 1879
DøpefontRomansk font i klebersten
AlterAltertavle i nygotikk med maleriet «Oppstandelsen», en kopi etter Adolph Tidemand
Plasser350
DiverseVotivskip med påskriften «17 Kløcker 99»
Pipeorgel fra Olsen og Jørgensen
Beliggenhet
Kart
Øymark kirke
59°25′11″N 11°39′49″Ø
Øymark kirke på Commons

Øymark kirke er en langkirke fra 1879 i Marker kommune, Østfold fylke. Den er en del av Den norske kirke og hører til Østre Borgesyssel prosti i Borg bispedømme.

Byggverket er i tre og har 350 plasser. Arkitekt for kirken var stadsingeniør i Fredrikshald Gustav Blom Kielland, og den ble oppført av gårdbruker Sven Eng og klokker Berg.

Øymark kirke slik den står i dag er den tredje kirken på stedet. Den første var en stavkirke som ble revet og erstattet av en kirke i tømmer i 1725. Tømmerkirken brant ned i 1875.

Det er bevart noe inventar fra de tidligere kirkene, blant annet døpefonten, dåpsfatet, lysekrone og et votivskip. Døpefonten er av romansk type i klebersten og er formet som en kalk. Votivskipet er en fregatt hvor det i akterstavnen står skrevet «17 Kløcker 99».

Den nygotiske altertavlen har maleriet «Oppstandelsen» i midtpartiet, en kopi etter Adolph Tidemand. Pipeorgelet er fra Olsen og Jørgensen, fra 1895. Prekestolen er utført i tre og har fire fag. Den er fra 1879.

Kirken har to klokker fra Olsen Nauen Klokkestøperi og den ene har inskripsjonen: «Mens tiden går sin alvorsgang, hver sjel de kalde ved sin klang, Til Herrens hus at sørge.» Begge klokkene er fra 1877.

Adkomst til stedet som er et velkjent turistmål er via Rv21.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]