Hopp til innhold

Hiorthfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hjorthfjellet»)
Hiorthfjellet
Hiorthfjellets side mot Adventfjorden
Høyde 928 moh.
LandNorge
OmrådeSvalbard
Posisjonskart
Hiorthfjellet ligger i Svalbard
Hiorthfjellet
Hiorthfjellet
Hiorthfjellet (Svalbard)
Kart
Hiorthfjellet
78°15′54″N 15°48′00″Ø

Hiorthfjellet er et 928 meter høyt fjell på nordsiden av Adventfjorden rett nord for Longyearbyen, og vest for Mälardalen med Operafjellet på motsatt side. Hjorthfjellet er et godt synlig landemerke ved innseilingen til Longyearbyen og ses fra så godt som hele tettstedet. Sørveggen skjæres i to av Telegrafdalen. I vest går en utløper, Adventtoppen (786 m) ut mot Advent City og Revneset i nordvest. I nordøst fortsetter fjellet som sidetoppen Kjødetoppen (769 m). I nord skiller Hanaskogdalen fjellet fra neste fjellrekke.

Hiorthfjellets karakteristiske sørvegg.

Ved foten av fjellet ligger også Hiorthamn - en tidligere gruveby. Det ligger skrånende horisontalt lag av kull fra tertiær-tiden litt over midtveis oppe i fjellet, en levning fra tiden hvor et grunt hav dekket dagens Adventfjord-basseng med vegetasjon og skog rundt strandkantene.

I 1902 kjøpte det britiske selskap The Spitsbergen Coal and Trading Company Ltd de lavereliggende kullfeltene fra kritt som det hadde blitt tatt utmål på ved Revneset. Kullet viste seg å ha dårlig kvalitet og driften ble derfor flyttet til Hiorthamn i 1908.[1]

Selskapet A/S De Norske Kulfelter Spitsbergen under ledelse av Fredrik Hiorth startet i 1917 drift på de høyereliggende kullfeltene fra tertiær med innslag oppe i fjellsiden.[2] Gruveinnslaget ligger 582 meter over havet og går under navnet Sneheim. Det ble drevet ut kull til 1921, og en kort periode igjen i 1924-25, og sporadisk deretter med siste driftsår i 1940. I Hiorthamn var det både brakker, smie, lager, kjøkken, sag, hospital, boliger, kontor, og en rekke gruveanlegg og gruveveger. Eiendommen Austre Adventfjord, som Hiorthhamn, Hiorthfjellet og Operafjellet er en del av, er eid av familien Horn (etter Johan Jacob Horn).

Omkring 2010 ble det på fjellet etablert en enkel, privat nedlesningsstasjon for satellitt-basert bredbånd med salg av bredbåndsforbindelse til private i Longyearbyen.

Det ligger flere hytter langs sørfoten av fjellet, eid av fastboende på Svalbard.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Rossnes, Gustav: Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127, Oslo 1993, side 72.
  2. ^ Rossnes, Gustav: Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127, Oslo 1993, side 72.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]