Hans von Seeckt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans von Seeckt
Hans von Seeckt 1930.jpg
Hans von Seeckt i 1930
Født22. april 1866
SchleswigRediger på Wikidata
Død27. desember 1936 (70 år)
BerlinRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, offiserRediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av riksdagen under Weimarrepublikken Rediger på Wikidata
Ektefelle Dorothee von SeecktRediger på Wikidata
Far Richard SeecktRediger på Wikidata
Parti Deutsche VolksparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt InvalidenfriedhofRediger på Wikidata
Utmerkelser Pour le Mérite
Militär-Max-Joseph-Orden
Kallenavnder Sphinx
TroskapKeiserriket Tyskland Tyske keiserriket
Det osmanske rike Det osmanske rike
Tyskland Weimarrepublikken
Naval Jack of the Republic of China.svg Kuomintang
VåpenartDen tyske keiserlige hær
Tjenestetid18851926
Militær gradGeneraloberst
EnhetKaiserliche Armee Kaiserliche Armee
Reichswehr Reichswehr
Kommandoer11. armé
Truppenamt
Deltok iFørste verdenskrig

Johannes Friedrich Leopold von Seeckt (født 22. april 1866 i Schleswig, død 27. desember 1936 i Berlin) var en tysk offiser og politiker (DVP). Han deltok i første verdenskrig og var i 1930-årene flere ganger i Kina som Chiang Kai-sheks militære rådgiver i kampen mot kommunistene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans von Seeckt var tredje barn av den senere prøyssiske General der Infanterie Richard von Seeckt (1833-1909) og hans hustru Auguste.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter abitur i 1885 ble Seeckt offiser i 1887 i infanteriet og i 1897 ble han offiser ved den tyske generalstaben. I 1913 ble han oberstløytnant og stabssjef ved 3. armékorps, en stilling han hadde i de første måneder under første verdenskrig.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Seeckt var aktivt med under første verdenskrig og hadde en stor del av ansvaret for sin enhets framganger både på Vestfronten, på Østfronten og i Serbia.[trenger referanse]

I 1915 ble han oberst og stabssjef ved 11. armé under August von Mackensen, og samme år ble han generalmajor og stabssjef ved armégruppe Mackensen, samt i 1916 stabssjef ved armégruppe Erkehertug Karl og fra november samme år ved Erkehertug Josef. Fra desember 1917 til november 1918 var Seeckt generalstabssjef i den osmanske arméen under Enver Pasja. Han var de facto osmanenes generalstabssjef frem til våpenhvilen i Moudros.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter første verdenskrig ble han i januar 1919 først generalstabssjef ved «Oberkommando Nord», men allerede samme år overtok han som sjef for Tysklands generalstab, organisert som Riksvernsministeriets Truppenamt («Troppekontor»). I juni 1920 ble han utnevnt til generalløytnant og den høyeste militære befalingsmann.

Samme år ble han general i infanteriet og i januar 1926 generaloberst.

I årene 1930-1932 representerte Seeckt det høyreorienterte partiet DVP i den tyske riksdagen. Han forsøkte uten hell å la seg nominere for det katolske Zentrum. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 kom Seeckt på kollisjonskurs med Adolf Hitler da han gikk inn for at Reichswehr skulle stå utenfor politikken.[trenger referanse] Hitler ønsket at de militære styrker skulle sverge en egen og personlig troskapsed til ham.

I årene 1933-1935 var han flere ganger i Kina som Chiang Kai-sheks militære rådgiver i kampen mot kommunistene. Hans virksomhet var med på å legge grunnlaget for det kinesisk-tyske samarbeidet som bestod i flere år fremover, til man til slutt - og etter von Seeckts død - valgte Japans side i det østlige krigsteater.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Seeckts grav i Invalidenfriedhof
Forgjenger:
 Wilhelm Groener 
Sjef for Truppenamt
Etterfølger:
 Wilhelm Heye