Hans von Seeckt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans von Seeckt
Hans von Seeckt 1930.jpg
Hans von Seeckt i 1930
Født 22. april 1866
Keiserriket Tyskland Schleswig
Død 27. desember 1936 (70 år)
Tyskland Berlin
Gravlagt Invalidenfriedhof
Parti Deutsche Volkspartei
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Pour le Mérite
Militär-Max-Joseph-Orden
Kallenavn der Sphinx
Troskap Keiserriket Tyskland Tyske keiserriket
Det osmanske rike Det osmanske rike
Tyskland Weimarrepublikken
Naval Jack of the Republic of China.svg Kuomintang
Tjenestetid 18851926
Rang Generaloberst
Enhet Kaiserliche Armee Kaiserliche Armee
Reichswehr Reichswehr
Kommandoer 11. armé
Truppenamt
Militære slag Første verdenskrig

Johannes Friedrich Leopold von Seeckt (født 22. april 1866 i Schleswig, død 27. desember 1936 i Berlin) var en tysk offiser og politiker (DVP).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans von Seeckt var tredje barn av den senere preussiske General der Infanterie Richard von Seeckt (1833-1909) og hans hustru Auguste.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter abitur i 1885 ble Seeckt offiser i 1887 i infanteriet og i 1897 ble han offiser ved den tyske generalstaben. I 1913 ble han oberstløytnant og stabssjef ved 3. armékorps, en stilling han hadde i de første måneder under første verdenskrig.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Seeckt var aktivt med under første verdenskrig og hadde en stor del av ansvaret for hans enhetens framganger både på Vestfronten, på Østfronten og i Serbia.

I 1915 ble han oberst og stabssjef ved 11. armé under August von Mackensen, og samme år ble han generalmajor og stabssjef ved armégruppe Mackensen, samt i 1916 stabssjef ved armégruppe Erkehertug Karl og fra november samme år ved Erkehertug Josef. Fra desember 1917 til november 1918 var Seeckt generalstabssjef i den osmanske arméen under Enver Pasja. Han var de facto osmanenes generalstabssjef helt frem til våpenhvilen i Moudros.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter første verdenskrig ble han i januar 1919 først generalstabssjef ved «Oberkommando Nord», men allerede samme år overtok han som sjef for Tysklands generalstab, organisert som Riksvernsministeriets Truppenamt («Troppekontor»). I juni 1920 ble han utnevnt til generalløytnant og den høyeste militære befalingsmann.

Samme år ble han general i infanteriet og i januar 1926 generaloberst.

I årene 1930-32 representerte Seeckt det høyreorienterte partiet DVP i den tyske riksdagen. Han forsøkte utebn hell å la sweg nominere for det katolske Zentrum. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 kom Seeckt på kollisjonskurs med Adolf Hitler da han gikk inn for at Reichswehr skulle stå utenfor politikken. Hitler ønsket at de militære styrker skulle sverge en egen og personlig troskapsed til ham.

I årene 1933-1935 var han flere ganger i Kina som Chiang Kai-sheks militære rådgiver i kampen mot kommunistene. Hans virksomhet var med på å legge grunnlaget for det sino-tyske samarbeidet som bestod i flere år fremover, til man til slutt - og etter von Seeckts død - valgte Japans side i det østlige krigsteater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Wilhelm Groener 
Sjef for Truppenamt
Etterfølger:
 Wilhelm Heye