Werner von Blomberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Werner von Blomberg
Bundesarchiv Bild 183-W0402-504, Generaloberst Werner von Blomberg.jpg
Født2. september 1878
Stargard
Død14. mars 1946 (67 år)
Nürnberg
naturlige årsaker
Beskjeftigelse Politiker, offiser, militærperson
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser
8 oppføringer
Pour le Mérite, Albrechts-ordenen, NSDAPs partimerke i gull, Den militære fortjenstorden, Æreskorset, Königlicher Hausorden von Hohenzollern, Jernkorset av 1. klasse, Jernkorset av 2. klasse
TroskapTyskland Tyske keiserriket til 1918
Tyskland Weimarrepublikken til 1933
Tyskland Tyskland til 1938
VåpenartDeutsches Heer
Tjenestetid18971938
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetKaiserliche Armee Kaiserliche Armee
Weimarrepublikken Reichswehr
Wehrmacht Wehrmacht
KommandoerForsvarsminister
Krigsminister
Deltok iFørste verdenskrig

Werner Eduard Fritz von Blomberg (født 2. september 1878 i Stargard (Pommern), død 14. mars 1946 i Nürnberg) var tysk forsvarsminister og generalfeltmarskalk.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Blomberg var sønn av oberstløytnant Emil von Blomberg og hans ektefelle Emma (født Tschepe). Etter abitur ved Preußische Hauptkadettenanstalt i Berlin-Lichterfelde, begynte han i 1897 sin militære karriere som løytnant i et prøyssisk fusilier-regiment.

Blomberg gikk inn på Det prøyssiske krigsakademiet i 1904. Etter at han ble uteksaminert herfra i 1907, begynte han ved generalstaben i 1908.

I 1911 ble han utnevnt til hauptmann og var i slik stilling da første verdenskrig brøt ut.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig tjenestegjorde han i en generalstabsfunksjon og i 1916 ble han utnevnt til major og generalstabsoffiser ved 7. arme. For sin innsats ved fronten, utmerket han seg på vestfronten og ble belønnet med den høyeste ordenen Pour le Mérite.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

I 1920 ble han utnevnt til oberstløytnant i Reichswehr og var stabssjef ved en kretskommando i Stuttgart og ble i 1923 utnevnt til oberst.

Han ble utnevnt til forsvarsminister i 1933 og var en av pådriverne for Adolf Hitlers oppgjør med SA som endte med de lange knivers natt 30. juni 1934. Bakgrunnen for hans engasjement mot SA var den utbredte og begrunnede frykten innen det militære for at det udisiplinerte SA skulle bli inkorporert og få en formell militær stilling i et opprustet Tyskland. Etter utraderingen av SAs ledelse forlangte Blomberg av alle militære at de skulle avlegge en personlig lojalitetsed til Hitler, noe som ble videreført resten av krigen.

Blomberg var en entusiastisk tilhenger av Hitler og ledet den militære opprustningen av Tyskland. I 1936 ble han utnevnt til generalfeltmarskalk, den første som Hitler utnevnte.

Skandale[rediger | rediger kilde]

Blomberg i desember 1934

I 1938 giftet han seg 60 år gammel med en kvinne på 26 år som angivelig skulle ha vært prostituert og posert for pornografiske bilder. En lokal politimann, som til og med hadde eksemplarer av de kompromitterende bildene i hennes mappe, oppdaget dette da bryllupbildet ble publisert og rapporterte forholdet. Dette ble utnyttet for alt hva det var verdt av Blombergs rivaler i intrigemakeriet rundt Hitler. Hitler grep også dette påskuddet til å bli kvitt Blomberg, da han ikke støttet Hitler i de ekspansive planene og argumenterte mot at Tyskland skulle bli involvert i en ny krig.

Under trussel av at skandalen skulle bli offentliggjort, ble Blomberg forsøkt presset til å annullere ekteskapet, men da han nektet dette, måtte han trekke seg som forsvarsminister og leverte samtidig inn marskalkstaven. Blomberg og hustruen oppholdt seg deretter et år på øya Capri. Under andre verdenskrig holdt han seg diskret unna offentligheten og ekteparet bodde i et hus i fjellene ved Bad Wiessee, hvor han ble arrestert av de allierte i 1945. Han avla vitneprov i Nürnbergprosessen, men døde i Nürnberg i 1946 av kreft mens han var internert.

Flagg[rediger | rediger kilde]

Blombergs flagg for krigsminister og øverstkommanderende for de tyske styrkene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Georg Wetzell 
Sjef for Truppenamt
Etterfølger:
 Kurt von Hammerstein-Equord 
Forgjenger:
 Ferdinand von Bredow
fungerende 
Tysklands forsvarsminister
Etterfølger:
 Embetet lagt ned