Werner von Blomberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Werner von Blomberg
Generalfeltmarskalk Blomberg i 1937
FødtWerner Eduard Fritz von Blomberg
2. sep. 1878[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Stargard, Pommern
Død14. mars 1946[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (67 år)
Nürnberg, Bayern
Kreft
BeskjeftigelsePolitiker, offiser, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
  • Krigsminister Rediger på Wikidata
Utdannet vedPreußische Hauptkadettenanstalt
EktefelleEva von Blomberg
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (1937–)[7][8]
NasjonalitetTyskland
GravlagtBad Wiessee
UtmerkelserPour le Mérite
Jernkorset
TroskapTyske keiserriket til 1918
Weimarrepublikken til 1933
Tyskland til 1938
VåpenartHæren (Wehrmacht), Deutsches Heer
Tjenestetid18971938
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetKaiserliche Armee
Reichswehr
Wehrmacht
KommandoerForsvarsminister
Krigsminister
Deltok iFørste verdenskrig
Signatur
Werner von Blombergs signatur

Werner Eduard Fritz von Blomberg (født 1878 i Stargard, død av kreft i 1946 i Nürnberg) var tysk forsvarsminister og generalfeltmarskalk som deltok i første verdenskrig. Han var forsvarsminister i Hitlers regjering, men måtte trekke seg i 1938 på grunn av en skandale vedrørende hans nye kone. Hitler brukte dette som et påskudd for å bli kvitt Blomberg og dermed styrke sin egen makt innen det tyske forsvaret.

Blomberg ble trukket inn som vitne under rettsoppgjøret etter krigen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Blomberg ble født i Stargard i Pommern som sønn av oberstløytnant Emil von Blomberg og hans ektefelle Emma (pikenavn Tschepe). Etter abitur ved Preußische Hauptkadettenanstalt i Berlin-Lichterfelde, begynte han i 1897 sin militære karriere som løytnant i et prøyssisk fusilier-regiment.

Blomberg gikk inn på Det prøyssiske krigsakademiet i 1904. Etter at han ble uteksaminert herfra i 1907, begynte han ved generalstaben i 1908.

I 1911 ble han utnevnt til hauptmann og var i slik stilling da første verdenskrig brøt ut.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig tjenestegjorde han i en generalstabsfunksjon og i 1916 ble han utnevnt til major og generalstabsoffiser ved 7. arme. For sin innsats ved fronten, utmerket han seg på vestfronten og ble belønnet med den høyeste ordenen Pour le Mérite.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

I 1920 ble han utnevnt til oberstløytnant i Reichswehr og var stabssjef ved en kretskommando i Stuttgart og ble i 1923 utnevnt til oberst.

Han ble utnevnt til forsvarsminister i 1933 og var en av pådriverne for Adolf Hitlers oppgjør med SA som endte med de lange knivers natt 30. juni 1934. Bakgrunnen for hans engasjement mot SA var den utbredte og begrunnede frykten innen det militære for at det udisiplinerte SA skulle bli inkorporert og få en formell militær stilling i et opprustet Tyskland. Etter utraderingen av SAs ledelse forlangte Blomberg av alle militære at de skulle avlegge en personlig lojalitetsed til Hitler, noe som ble videreført resten av krigen.

Blomberg var en entusiastisk tilhenger av Hitler og ledet den militære opprustningen av Tyskland. I 1936 ble han utnevnt til generalfeltmarskalk, den første som Hitler utnevnte.

Han ble medlem av NSDAP i 1937.

Skandale[rediger | rediger kilde]

Blomberg i desember 1934

I 1938 giftet han seg 60 år gammel med en kvinne på 26 år som angivelig skulle ha vært prostituert og posert for pornografiske bilder. En lokal politimann, som til og med hadde eksemplarer av de kompromitterende bildene i hennes mappe, oppdaget dette da bryllupbildet ble publisert og rapporterte forholdet. Dette ble utnyttet for alt hva det var verdt av Blombergs rivaler i intrigemakeriet rundt Hitler. Hitler grep også dette påskuddet til å bli kvitt Blomberg, da han ikke støttet Hitler i de ekspansive planene og argumenterte mot at Tyskland skulle bli involvert i en ny krig.

Under trussel av at skandalen skulle bli offentliggjort, ble Blomberg forsøkt presset til å annullere ekteskapet, men da han nektet dette, måtte han trekke seg som forsvarsminister og leverte samtidig inn marskalkstaven. Blomberg og hustruen oppholdt seg deretter et år på øya Capri. Under andre verdenskrig holdt han seg diskret unna offentligheten og ekteparet bodde i et hus i fjellene ved Bad Wiessee, hvor han ble arrestert av de allierte i 1945. Han avla vitneprov i Nürnbergprosessen, men døde i Nürnberg i 1946 av kreft mens han var internert.

Flagg[rediger | rediger kilde]

Blombergs flagg for krigsminister og øverstkommanderende for de tyske styrkene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Werner-von-Blomberg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000000579, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Werner Eduard Fritz Blomberg, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id blomberg-werner-eduard-fritz[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, oppført som Werner Eduard Fritz Von Blomberg, Find a Grave-ID 46604139, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Бломберг Вернер фон, besøkt 27. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gunter Pirntke, «Das wahre Gesicht des Wilhelm Franz Canaris undurchsichtiger Abwehrchef von Hitler», side(r) 48[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Klaus D. Patzwall, «Das Goldene Parteiabzeichen und seine Verleihungen ehrenhalber 1934–1944», side(r) 19[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Georg Wetzell 
Sjef for Truppenamt
Etterfølger:
 Kurt von Hammerstein-Equord 
Forgjenger:
 Ferdinand von Bredow
fungerende 
Tysklands forsvarsminister
Etterfølger:
 Embetet lagt ned