Hopp til innhold

Storfyrst Gediminas av Litauens orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Storfyrst Gediminas av Litauens orden.

Storfyrst Gediminas av Litauens orden (litauisk: Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino ordinas) er en litauisk orden. Den ble innstiftet i 1928 og reorganisert i 1930. Ordenen er oppkalt etter Gediminas av Litauen (12751341), grunnleggeren av Storfyrstedømmet Litauen. I årene Latvia var innlemmet i Sovjetunionen ble ordenen ikke tildelt. Storfyrst Gediminas av Litauens orden ble gjenopptatt 12. september 1991, etter at Litauen på nytt hadde vunnet selvstendighet. Den fungerer nå som en fortjenstorden, som særlig tildeles for fortjenester av kunst, kultur og vitenskap. Presidenten er ordenens stormester. Storfyrst Gediminas av Litauens orden rangerer som nummer tre av Litauens fire ordener, etter Vytautas den stores orden og Vytiskorsets orden, men foran Litauens fortjenstorden.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Storfyrst Gediminas av Litauens orden er inndelt i fem grader:

  • 1. klasse, storkors
  • 2. klasse, kommandørstorkors
  • 3. klasse, kommandørkors
  • 4. klasse, offiserskors
  • 5. klasse, ridderkors

Til ordenen hører også en medalje i tre valører.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegn for 5. klasse av Storfyrst Gediminas av Litauens orden.

Ordenstegnet for Storfyrst Gediminas av Litauens orden består av et gullkors med tredelte armer som i korsvinklene har et diagonalkors i svart og sølv med gull detaljer. I midten er det plassert et firkantet felt satt på spissen. Feltet er rødt med gullkanter og bærer et søylemotiv i hvitt. Dette er Gediminas-dynastiets merke og et litauisk nasjonalsymbol. Ordenstegnet er det samme for alle klasser, men bæres i bånd av ulik type. Ordensstjernen er i sølv, har ni tagger og bærer ordenstegnet i midten. Ordensbåndet er gult med røde striper ved kantene.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Storfyrst Gediminas av Litauens orden er tildelt i forholdsvis stort antall. Ordenen er tildelt framtredende forfattere, kunstnere og vitenskapsmenn. Den er også tildelt utlendinger. Blant kjente utenlandske mottagere er Juan Antonio Samaranch, George Soros og Mstislav Rostropovitsj.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Ordenen er også blitt nordmenn til del.

I forbindelse med norsk statsbesøk i Litauen i september 1998 ble et større antall nordmenn i kongeparets følge tildelt Storfyrst Gediminas av Litauens orden. Magne Hagen, Erik Tellmann, Knut Vollebæk og Lars Petter Forberg er alle innehavere av 1. klasse av Storfyrst Gediminas av Litauens orden. Bente Angell-Hansen, Harriet Elisabeth Berg, Erik Glenne, Lise Harlem og Tor Arnt Sandli er innehavere av 2. klasse. 3. klasse innehas av Anne Sofie Bjelland, Maisen Bonnevie, Ingvard Havnen, Berit Tversland og Eva Vincent. Arne Haug, Gisle Kogstad og Ingrid Schulerud er innehavere av 4. klasse, mens Johnny Asp og John Henrik Schreiner er innehavere av 5. klasse.

Andre norske borgere som er tildelt Storfyrst Gediminas av Litauens orden er Litauens honorære generalkonsul i Norge Leon Bodd, som ble utnevnt til offiser i 1994, ambassadør Per Gullik Stavnum, som fikk tildelt storkors i 1996, brigader Lars Myraune, som ble tildelt ridderkorset i 2001, og utenriksminister Jan Petersen, som ble utnevnt til storkors i 2004.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Lithuania» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1324–1325.
  • (en) «Lithuania» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 292–293.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata