Saale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Saale
Saale

Kart over Saale

Land Tyskland Tyskland
Delstat Bayern, Thüringen, Sachsen-Anhalt
Lengde 413 km 
Nedbørfelt 24 100 km² 
Middelvannføring 115 /s 
Start Oberfranken
  – Høyde 728 moh.
Munning Samløp med Elben
  – Høyde 49,5 moh.
Sideelver
  – Høyre

Weiße Elster
  – Venstre Schwarza, Ilm, Unstrut, Wipper, Bode

Saale i Saalfeld

Saale (også kalt Sächsische Saale og Thüringische Saale) er en elv i Bayern, Thüringen og Sachsen-Anhalt i Tyskland og en av de store sideelvene til Elben fra venstre, med en lengde på 413 km. Den må ikke forveksles med den mindre Fränkische Saale, som er en sideelv til Main.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Saale har sitt utspring i Fichtelgebirge, mellom Bayreuth og Hof i Oberfranken (Bayern), i en høyde på 728 meter. Den snor seg nordover og passerer byen Hof, før den renner inn i Thüringen. Den renner mellom de skogkledde fjellene i Thüringer Wald før den går inn i dalen Saalfeld. Etter Saalfeld når Saale Rudolstadt. Her mottar den Schwarza, som renner gjennom en dal der slottet Schwarzburg ligger, et eldgammelt sete for prinsene av huset Schwarzburg-Rudolstadt.

Fra Saalfeld går Saale inn i kalksteinsområdet nord for Thüringer Wald og gjennom byen Jena. Den går så inn i Sachsen-Anhalt og gjennom kurstaden Bad Kösen der man finner mange åser med vinranker. Ved Naumburg motter den den dype elven Unstrut og renner forbi Weißenfels, Merseburg, Halle, Bernburg og Calbe. Saale munner ut i Elben like før Barby.

Elven er framkommelig fra Naumburg med hjelp av sluser og er forbundet til Weiße Elster nær Leipzig via en kanal. Jordsmonnet i de nedre delene av dalen er svært frodig og blant avlingene her finnes sukkerroe. Av sideelver til Saale er Weiße Elster, Regnitz og Orla fra høyre og Ilm, Unstrut, Salza, Wipper og Bode fra venstre. De øvre delene av elven er bratt. I dalen, ned til Merseburg, ligger det mange slott på høydene langs elven.