Haglebu fjellkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haglebu fjellkirke
Foto: Jan-Tore Egge
OmrådeSigdal
Byggeår1980
Arkitektur
ArkitektR. Sølvsberg
TeknikkMur
ByggematerialeStein
StøpulMed klokke
Kirkerommet
Plasser150
Beliggenhet
Kart
Haglebu fjellkirke
60°20′05″N 9°10′52″Ø
Haglebu fjellkirke på Commons

Haglebu fjellkirke er en kirke fra 1980Haglebu i Sigdal kommune, Viken fylke, om lag 20 km nord for Eggedal sentrum. Kirken ligger i et populært turområde om lag 800 meter over havet og eies av en stiftelse. Haglebu fjellkirke har ingen fast betjening, men brukes av hyttefolket i området og er spesielt populær som bryllupskirke. Da legges gjerne festen til Haglebu fjellstue, som ligger like ved kirken.

Byggverket er konstruert av fire kvadrater av ulik størrelse og har 150 plasser. Den er laget av leca, som utvendig er dekket med naturstein. Den går dermed svært i ett med naturen. Hver kvadrat har et pyramideformet tak. Smale, liggende vinduer danner overgang mellom mur og takskjegg og slipper lys inn i rommet ovenfra.

Kirkens altertavle er et enkelt kors. Arkitekt Sølvsberg har utformet prekestol og døpefont. Kirkeklokken fra Olsen Nauen henger i et frittstående tårn. Man bruker et elektronisk orgel. Kirketekstiler er av Vesla Rossfjord, Drammen, som laget messehagler i 1986 og alterduker og antependier i 1993.

Biskop Dagfinn Hauge i Tunsberg bispedømme la ned grunnsteinen til kirken 9. juli 1978. Hans etterfølger Håkon E. Andersen vigslet kirken 24. august 1980.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]