Hopp til innhold

Gullybukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullybukta på kartet over Svalbard
Gullybukta
Gullybukta
Gullybukta på kartet over Svalbard

Gullybukta er ei bukt midtveis på sørbredden av Magdalenefjorden, nord på Hoelhalvøya i Albert I Land, nordvestre Spitsbergen. Bukta ligger under Gullybreen i sør, fjellene Trankollen (543 m) med Gravneset i øst, og fjellene Evatindane (469–504 m) i vest. Innerst har bukta brefront som går helt ut i havet. På hver side har bukta bratte fjell avsluttet av mindre odder med lave kystsletter som har vært brukt i fangstsammenheng.

Kart over Albert I Land med Gravneset angitt.

Gullybukta har store sidemorener langs østbredden, og ute i selve bukta hvor det ligger en stor bunnmorene som virtnesbyrd om tidligere tider hvor Gullybreen har gått lengre ut. Utenfor denne løper i nord dypet Störtebeckersundet i vest-øst-retning. Odden Gravneset på østkysten inneholder mer enn 100 graver, og besøkes årlig av om lag 20 000 cruiseturister.

Evatindane har talus- og botnbreer mot bukta og på kystsletta finnes en mindre kjent hvalfangst-lokalitet på odden som avslutter bukta i vest. Her er det funnet rester etter en spekkovn fra 1600-tallets hvalfangst.

Det har antakelig ikke vært norske fangststasjoner her i den norske fangstperioden i mellomkrigstiden, men området inngikk i Fangstområde nummer 23. I 1973 ble stedet og ruinene en del av Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]