St. James's Gate Brewery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guinness-bryggeriet i Dublin

St. James's Gate Brewery er et bryggeri i Dublin, kjent som Guinness' hjem.

Stedet ble 31. desember 1759 leid for 9000 år av Arthur Guinness, for en pris på £45 per år, og St. James's Gate har vært tilholdssted for Guinness siden da. Det ble i 1838 Irlands største bryggeri, og var det største i verden i 1914. Selv om det i dag ikke lenger er verdens største bryggeri, er det fortsatt verdens største bryggeri for stout-øl. Iløpet av det 19. og tidlige 20. århundre eide bryggeriet mesteparten av bygningene i omgivelsene, blant annet mange husgater for bryggeriansatte og kontorer tilhørende bryggeriet. Bryggeriet produserte også sin egen strøm ved et eget kraftverk.

Stedet har også et museum/utstilling av bryggeriet og Guinness' 250 år gamle historie, nemlig Guinness Storehouse.

Eierskapshistorie[rediger | rediger kilde]

Barnebarnet til Arthur Guinness, Benjamin Guinness, var borgermester i Dublin og ble baronett i 1867, men døde allerede året etter. Hans eldste sønn, Arthur, Baron Ardilaun (18401915) solgte kontrollen over bryggeriet til Benjamins tredje sønn, Edward (18471927), som ble første Earl of Iveagh. Iveagh lanserte firmaet på Londons aksjebørs i 1886. Inntil da hadde de eneste partnerne utenfor Guinness-familien vært Purser-familien, som hjalp til med å drive bryggeriet gjennom det meste av det 19. århundre.

Han, hans sønn og barnebarns sønn, den 2. og 3. jarl, delte Guinness-firmaet inntil den tredje jarls død i 1992. For å unngå å betale skatt i Den irske fristaten flyttet firmaet sinn hovedkvarter til London i 1932. I 1983 ble direktør Ernest Saunders (ikke i Guinness-familien) ansatt og arrangerte den omvendte overtakelsen av det ledende skotsk whiskey-produsenten Distillers i 1986. Saunders ble så bedt om å trekke seg etter avsløringene om at Guinness' aksjekurser mest sannsynlig hadde blitt ulovlig manipulert. Siden Distillers var mer verdt enn Guinness plc gikk Guinness-familiens aksjeportefølje i det sammenslåtte firmaet under 10 %, og i dag sitter ingen medlemmer av familien i styret. Firmaet som ble sammenslått med Grand Metropolitan for å forme Diageo PLC, omsatte i 2006 for omkring 40 milliarder euro.

Mulig utflytting fra Dublin bysenter[rediger | rediger kilde]

Den 17. juni 2007 meldte The Sunday Independent for første gang at Diageo tenkte på å selge St. James's Gate Brewery for å utnytte de høye eiendomsprisene i Irland.[1] Historien ble slått stort opp både i nasjonale og internasjonale nyhetsorganisasjoner.

Den 9. mai 2008 bekjentgjorde Diageo at St. James's Gate Brewery ville forbli i drift og gjennomgå renovering.[2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Daniel McConnell (17. juni 2007). «Last orders for Guinness time at St James's Gate» (engelsk). Besøkt 17. juni 2007. 
  2. ^ «Diageo keeps Dublin Guinness site, to build new one» (engelsk). Reuters. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]