Arthur Guinness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arthur Guinness
Arthur Guinness.jpg
Født24. september 1725
Dublin, Irland
Død23. januar 1803 (77 år)
London, England
Gravlagt Oughter ArdRediger på Wikidata
Ektefelle Olivia WhitmoreRediger på Wikidata
Far Richard GuinnessRediger på Wikidata
Mor Elizabeth ReadRediger på Wikidata
Søsken Samuel GuinnessRediger på Wikidata
Barn
10 oppføringer
Arthur Guinness, Elizabeth Guinness, Hosea Guinness, Edward Guinness, Olivia Guinness, Benjamin Guinness, William Lunell Guinness, Louisa Guinness, John Grattan Guinness, Mary Anne GuinnessRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Grunnlegger av Guinness
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata

Arthur Guinness (født 24. september 1725 i Dublin i Irland, død 23. januar 1803 i London) var en irsk brygger og grunnleggeren av Guinness bryggeriforretning og familie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Guinness-familien fremholdt at de avstammet fra Magennis, en gælisk-katolsk stamme fra grevskapet Down på 1600-tallet, til tross for at de var protestanter, men nylige DNA-beviser antyder heller avstamming fra McCartans, en annen Down-stamme.[1] Hans far var godsforvalter for erkebiskopen i Cashel, Dr. Arthur Price, og kan kanskje ha brygget øl for andre arbeidere på stedet. Etter hans ønske etterlot Dr. Price £100 hver til Guinnessene.

I 1761 giftet Arthur Guinness seg med Olivia Whitmore i St. Mary's Church i Dublin, og de fikk 21 barn, hvorav 10 ble voksne. Fra 1764 bodde de i Beaumont House, nå en del av Beaumont Convalescent Home, mellom Santry og Raheny nord i grevskapet Dublin. Tre av hans sønner var også bryggere, og hans andre etterkommere ble blant annet misjonærer, politikere og forfattere.

Brygger av porter[rediger | rediger kilde]

Arthur Guinnes investerte pengene han hadde arvet til å forpakte et bryggeri i Leixlip i nærheten av Dublin i 1755 og brygget ale der. Fem år senere lot han sin yngre bror overta bryggeriet. Selv flyttet han til et annet; han forpaktet fra Mark Reinsford et bryggeri i St. James's Gate i Dublin, på slutten av 1759. Han forpaktet optimistisk det betydelige området tor en periode for 9000 år, for et årlig beløp på £45.

I 1767 var han formann for Dublin Corporation of Brewers. Hans første faktiske salg av porter var i 1778, og det later til at andre Dublin-bryggere hadde eksperimentert med å brygge porter-øl fra 1760-tallet. Porter er en form for mørkt overgjæret øl. I 1799 innstilte han bryggingen av alle lyse ølsorter.

Hans store bedrift var å utvide bryggeriet i 1797–1799. Etter dette brygget han kun porter og ansatte medlemmer av Purser-familien som hadde brygget porter i London fra 1770-tallet. Purserne ble bryggerpartnere for det meste av 1800-tallet.

Mot slutten av 1700-tallet vat hans bryggeri den største produsenten av porter i hele verden. Ved Arthur Guinness' død i 1803 var bryggeriets årlige produksjon på over 20 000 tønner. Etterhvert ble det laget en særlig sterk porter, som ble kalt Stout Porter. Dette navnet ble senere forkortet til stout.

Kjente etterkommere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Guinness origins begin to settle» (engelsk). BBC News. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]