Guanajuato

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Panorama over byen

Guanajuato er en by og hovedstad i den meksikanske delstaten Guanajuato, 370 km nordvest for Mexico by, i en høyde av 1956 meter. Byen er viktig for utvinning av sølv og gull. I tidlige tider ble området kalt for Mo-o-ti som betyr noe slikt som «metallstedet». Guanajuato ble grunnlagt som en landsby i 1554 men fikk bystatus i 1741. Navnet kommer fra quanax huato, som betyr «froskeåsen» på språket purépecha. I 1988 ble det historiske Guanajuato og nærliggende områder med i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. I 2003 bodde det rundt regnet 78 000 innbyggere her.

Sentrum av Guanajuato med åsene

Byen ble opprinnelig grunnlagt over en elv som fløt i tunneler under byen. Etter mange oversvømmelser i dette tunnelanlegget ble elva ledet inn i underjordiske huler ved midten av det 20. århundret. Tunnelene ble så utstyrt med belysning og brolagt for biltrafikk. Dette underjordiske trafikkanlegget tar nå unna det meste av biltrafikken i det historiske sentrum, og er et karaktertrekk ved byen.

Plaza de la Paz og Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato (2004)

Byen spilte en viktig rolle i Mexicos uavhengighetskamp som hovedstad i opprørsdelstaten Guanajuato. Statuen av El Pípila og bygningen Alhóndiga de Granaditas, et kornlager som ble brukt som fengsel, er et minne fra denne tida.

En hånd fra en av mumiene i Guanajuato

I katakombene vest for sentrum finner man den kjente kirkegården med de naturlige mumiene. Omtrent et av hundre lik som blir gravlagt her, mumifiseres naturlig. Sent på 1800-tallet ble det innført festeavgift på gravene, noe de fattigste ikke kunne betale. Dermed ble deres slektninger gravd opp og plassert til offentlig skue i et eget museum. Guanajuatos mumiemuseum stiller ennå ut mumier, i 1984 ble to barnemumier stilt ut da slektningene ikke betalte festeavgifta. I dag stilles 111 mumifiserte lik ut, noe som sies å gi et betraktelig bidrag til kommunekassa.

Byen har også en av de største institusjonene i Mexico for matematisk forskning, CIMAT.

Hver oktober finner Festival Internacional Cervantino sted i Guanajuato, en internasjonal kulturfestival med navn etter Miguel de Cervantes. Festivalen er en av de mest populære i Mexico, og også kunstnere og tilskuere fra utlandet lokkes til byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Guanajuato

Ymse[rediger | rediger kilde]

  • Skrekkfilmen Demonoid fra 1981 ble delvis filmet i Guanajuato, og i en sekvens inngår mumiemuseet.
  • Da frihetskjemperen Miguel Hidalgo ble arrestert og henrettet av spanjolene under uavhengighetskrigen, ble hodet hans utstilt fra et av hjørnene på bygningen Alhóndiga de Granaditas. Fra de tre andre hjørnene hang andre ledere i frihetskampen, for å sette en støkk i de opprørske borgerne i Guanajuato. Alhóndiga er nå et museum for frihetskampen.
  • Sølvgruva La Valenciana produserte en gang 20 % av verdens sølv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]