Finlands flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nasjonal- og sivilflagg.
Størrelsesforhold: 11:18
Statsflagg.
Størrelsesforhold: 11:18
Militærflagg.
Størrelsesforhold: 11:19
Nasjonalflagg 1917–1918.
Størrelsesforhold: 13:20

Finlands flagg (Siniristilippu) består av et blått kors på hvit bakgrunn, og stammer fra begynnelsen av det 20. århundre. Det ble offisielt antatt i 1918, et knapt halvår etter at Finland vant selvstendighet. Et flagg basert på riksvåpenet, utformet med løven omgitt av rosene på rød duk, var i utstrakt bruk i tiden omkring selvstendigheten og var en alvorlig konkurrent i kampen om å bli Finlands nasjonalflagg. Flaggspørsmålet ble behandlet av grunnlovskomitéen og 27. mai 1918 bestemte denne seg for det blå korset på hvit duk. Den 29. mai 1918 ble dette flagget vedtatt ved lov. De to kunstnerne Eero Snellman og Bruno Tuukkanen utarbeidet tegningene til flagget.

Etter 1918 har Finlands flagg gjennomgått mindre endringer. Etter at statsformen var endelig bestemt til republikk, ble kronen over våpenskjoldet fjernet i statsflagget. Senere er nyansen for blåfargen endret.

Blåfargen representerer innsjøene og himmelen, og det hvite representerer snø og de lyse sommernettene i Finland. Som andre nordiske lands flagg, er også Finlands flagg et korsflagg med den vertikale korsarmen forskutt mot stangsiden av flaggduken. Det første flagg av denne modellen er det danske flagget, Dannebrog.

Statsflagg og orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

I tillegg til nasjonalflagget, som også gjør tjeneste som handelsflagg, fører Finland to andre flagg.

Statsflagg: Det finske statsflagget brukes av statlige myndigheter og har landets riksvåpen i midten av korset, men er ellers identisk med nasjonalflagget.

Orlogsflagg: Flagget som benyttes av det finske forsvaret, også til sjøs, er som statsflagget, men har splitt og tunge.

Flaggdager[rediger | rediger kilde]

I FInland skiller en mellom offisielle og vedtatte, også kalt allmenne, flaggdager. Offentlige institusjoner har plikt til å flagge på offisielle flaggdager, mens det på de vedtatte flaggdagene anses som god skikk og bruk å heise flagget. Private står fritt til å flagge når de vil.

Offisielle flaggdager er:

Vedtatte flaggdager er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

finlandstubbDenne finlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.