Hopp til innhold

Hellas’ flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hellas' flagg. Flaggets størrelsesforhold er 2:3

Hellas' flagg består av ni horisontale striper, vekselvis hvite og blå. I øvre venstre hjørne har flagget et hvitt kors på blå bakgrunn. Korset symboliserer den gresk-ortodokse kirke. Historien forteller at de ni stripene tilsvarer stavelsene i slagordet Frihet eller død på gresk. Flagget stammer fra den greske uavhengighetskrigen på 1820-tallet. Det ble offisielt antatt da Hellas proklamerte uavhengighet 13. januar 1822. Det har hatt konkurranse fra et enklere flagg, blå duk med hvitt kors, som i perioder har vært anerkjent som landets flagg. Flagget er ett av flere nasjonalflagg som har USAs flagg som forbilde.

Flagget benyttes i samme form som nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

Orlogsgjøs, rangflagg[rediger | rediger kilde]

Det greske sjøforsvarets fartøyer fører en orlogsgjøs som består av et hvitt kors på blå duk, med andre ord identisk med kantonen fra nasjonalflagget og med landets riksvåpen. Flaggoffisrer fører flagg basert på gjøsen med en eller flere sekstakkede, hvite stjerner.

Presidentflagg[rediger | rediger kilde]

Republikkens president fører siden 1979 kvadratisk, blått flagg med en variant av riksvåpenet, et skjold med hvitt kors på blått omkranset av gule olivengrener, i midten. Flagget benyttes for å markere presidentens nærvær på land og som rangflagg i sjøforsvaret.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]