George Pell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Pell
Cardinal George Pell.jpg
Født8. juni 1941 (76 år)
Ballarat
Utdannet ved Campion Hall, University of Oxford, Monash University, St Patrick's College, Ballarat
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest, biskop, kardinal
Nasjonalitet Australia
Livssyn Katolisisme
Utmerkelser Companion of the Order of Australia, Malteserordenen

Coat of arms of George Pell.svg

George Pell (født 8. juni 1941 i Ballarat i Australia) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Sydney.

Etter studier i Ballarat og Werribee tok han en lisensiatgrad i teologi ved Urbaniana i Roma i 1967. I ungdommen var han en aktiv idrettmann, og drev blant annet med australsk fotball og roing. I 1959 skrev han kontrakt med Richmond Football Club, men gikk vekk fra dette da han begynte prestestudiene.

Han ble presteviet i Peterskirken i Roma i 1966, og fortsatte så sine studier i Oxford i England. Der tok han en doktorgrad i kirkehistorie i 1971. I 1982 tok han en mastergrad i pedagogikk ved Monash University i Clayton i Australia. I årene mellom prestevielsen og utnevnelsen til biskop virket han i flere menigheter og ved flere katolske universiteter og seminarer.

I 1987 utnevnte pave Johannes Paul II ham til titulærbiskop av Scala og hjelpebiskop i Melbourne erkebispedømme. I juli 1996 ble han Melbournes syvende erkebiskop, og i mars 2001 ble han overflyttet til erkebispedømmet Sydney.

I 2002 ble han anklaget for å ha misbrukt barn seksuelt. En uavhengig granskningskommisjon frikjente ham fullstendig. I januar 2003 ble han medlem av Det pavelige rådet for familien. Han regnes[av hvem?] som en konservativ teolog, og har blant annet vært i konflikt med homofile aksjonister som bar regnbueskjerf under messen, og som ble nektet nattverd av Pell. Han leder Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningens kommisjon Vox Clara, som arbeider for å bevare liturgiske tradisjoner.

Pave Johannes Paul II kreerte ham til kardinalprest ved konsistoriet oktober 2003, som var denne pavens siste. Pell ble medlem av Det pavelige rådet for rettferdighet og fred og fortsatte i Det pavelige råd for familien.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]