Limfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For Limfjorden i Kroatia, se: Limski kanal.
Limfjorden
LandDanmarks flagg Danmark
TypeSund
Lengde 180 km
Dybde24 m (maks)
SkillerVendsyssel-Thy og Nørrejylland
ForbinderNordsjøen og Kattegat
ØyerMors, Fur, Venø, Jegindø, Agerø
Kart
Limfjorden
56°56′34″N 9°04′30″Ø

Limfjorden er et sund i Jylland i Danmark som forbinder Nordsjøen med Kattegat. Limfjorden er 180 km lang og har mange små og store øyer, viker og sund. Det dypeste stedet er i Hvalpsund, hvor det er 24 meter til bunnen. Landskapet er preget av bakker, kalkskrenter og enger, til dels med dyrebeite. Våtmarksområdet Vejlerne er Nordeuropas største fuglereservat.

De største byene langs Limfjorden er Aalborg, Skive, Thisted og Nykøbing. Ved den vestlige munningen ligger fiskerihavnen Thyborøn. Største øy er Mors. Det fins broer ved Oddesund, et bare 500 meter bredt farvann som skiller Thy fra det jyske fastlandet,[1] Sallingsund, Vilsund, Aggersund og i Aalborg, en demning ved Virksund, en motorveistunnel ved Aalborg samt flere små ferger.

Fisket i Limfjorden har gått meget tilbake, men ett viktig produkt er fremdeles muslinger som skrapes i fjorden og foredles i Glyngøre og Nykøbing.

I vikingtid og tidlig middelalder var det forbindelse midtfjords ut til Jammerbugt og Skagerrak, omtrent ved Aggersborg. Man kunne altså seile inn i fjorden gjennom et sund mellom Hirtshals og Hanstholm. Denne forbindelsen (dagens våtmarksområde Vejlerne) ble derimot omdannet til land i senmiddelalderen da denne nordlige delen av Danmark hevet seg som senfølge av istiden, slik at Limfjorden ble en lukket, virkelig fjord.

Men den 3. februar 1825 brøt en stormflo gjennom den smale landstripa i vest og dannet Aggerkanal. Den kraftige strømmen utvidet løpet gradvis, og i 1834 kunne de første skipene ta seg igjennom kanalen.[2]

Siden ble Thyborøn kanal åpnet. Og selv om Agger kanal senere ble stengt, har Limfjorden vært et sund mellom halvøya Jylland og øya Norrejyske ø siden 1825.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bencke, Karl: «Oddesund» i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 9. oktober 2023 fra [1]
  2. ^ Vestergård, Åge Myrhøj: «Aggerkanal» i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 9. oktober 2023 fra [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]