Limfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For Limfjorden i Kroatia, se: Limski kanal.
Limfjorden
Limfjord 1 2004 ubt.jpeg
LandDanmark Danmark
TypeSund
Lengde 180 km
Dybde24 m (maks)
SkillerVendsyssel-Thy og Nørrejylland
ForbinderNordsjøen og Kattegat
ØyerMors, Fur, Venø, Jegindø, Agerø

Limfjorden
56°56′34″N 9°04′30″Ø

Limfjorden er et sund i Jylland i Danmark som forbinder Nordsjøen med Kattegat. Limfjorden er 180 km lang og har mange små og store øyer, viker og sund. Det dypeste sted er i Hvalpsund, hvor det er 24 meter til bunnen. Landskapet er preget av bakker, kalkskrenter og enger, til dels med dyrebeite. Våtmarksområdet Vejlerne er Nordeuropas største fuglereservat.

De største byene langs Limfjorden er Aalborg, Skive, Thisted og Nykøbing. Ved den vestlige munningen ligger fiskerihavnen Thyborøn. Største øy er Mors. Det fins broer ved Oddesund, Sallingsund, Vilsund, Aggersund og i Aalborg, en demning ved Virksund, en motorveistunnel ved Aalborg samt flere små ferger.

Fisket i Limfjorden har gått meget tilbake, men ett viktig produkt er fremdeles muslinger som skrapes i fjorden og foredles i Glyngøre og Nykøbing.

I vikingtid og tidlig middelalder var det forbindelse midtfjords ut til Jammerbugt og Skagerrak, omtrent ved Aggersborg. Man kunne da altså seile inn i fjorden gjennom et sund mellom Hirtshals og Hanstholm. Denne forbindelsen (dagens våtmarksområde Vejlerne) ble derimot omdannet til land i senmiddelalderen da denne nordlige delen av Danmark hevet seg som senfølge av Istiden, og Limfjorden ble deretter en lukket, virkelig fjord. Men den 3. februar 1825 brøt en stormflo gjennom den smale landstripa i vest og dannet Agger kanal. Siden ble Thyborøn kanal åpnet. Og selv om Agger kanal senere ble stengt, har Limfjorden vært et sund mellom halvøya Jylland og øya Norrejyske ø siden 1825

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]