Fuglene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fuglene
orig. The Birds
Kinoplakat
Generell informasjon
SjangerGrøsser, Skrekkfilm, Thriller
Utgivelsesår28. mars 1963
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde119 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAlfred Hitchcock
ProdusentAlfred Hitchcock
ManusforfatterDaphne du Maurier
Evan Hunter
MusikkBernard Herrmann
SjeffotografRobert Burks
KlippGeorge Tomasini
Foran kamera
MedvirkendeRod Taylor
Jessica Tandy
Suzanne Pleshette
Tippi Hedren
Veronica Cartwright
Darlene Conley
Annen informasjon
Budsjett$2,5 millioner
Totalomsetning$11,403,529
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Fuglene (originaltittel: The Birds) er en amerikansk skrekkfilm fra 1963 regissert av Alfred Hitchcock, løst basert på en novelle av Daphne du Maurier, Fuglene. Filmen er også basert på sanne hendelser fra California i 1961. Der hadde måker spist fisk som var forgiftet av giftige alger. Oppblomstringen av disse giftige algene fikk fuglene til å bli desorienterte og de fløy rett mot hus og falt døde om i gatene. Hitchcock fikk motivasjon til å lage filmen etter å ha hørt denne historien. Han hadde tidligere gjort du Mauriers roman Rebecca til en kritikerrost film med Joan Fontaine, Laurence Olivier og Judith Anderson i hovedrollene.

Fuglene er en av de mest berømte skrekkfilmene og var samtidig en av Hitchcocks siste store filmer. Filmen er også den eneste av Hitchcocks filmer som har et fantastisk element: den forteller om at fuglene samler seg til angrep på menneskene, og vi følger en familie i en mindre amerikansk kystby og hvordan de overlever.

Spesialeffektene og lydsporet til filmen var ekstraordinære for tiden. Det er ingen bakgrunnsmusikk, alt er basert på fuglenes lyder, skrik og vingeslag, som er forsterket til det groteske. Fugleangrepene er laget ved hjelp av dresserte fugler, som klippes sammen med mennesker.

Handling[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1960-tallet, i en dyrebutikk i San Francisco, møter Melanie Daniels en advokat Mitch Brenner som ønsker å kjøpe dvergpapegøyer til søsteren Cathys 11-årsdag. Mitch kjenner igjen Melanie fra en uflatterende hendelse som har blitt rapportert i avisene. Men Mitch forlater butikken uten å kjøpe noe. Melania besøker senere Mitch når han har reist til sin familie ved Bodega Bay. Der møter Melanie en lærer, Annie Hayworth. Annie var tidligere i forhold med Mitch, men avsluttet hele forholdet på grunn av moren til Mitch.

I byen leier Melanie en båt og krysser bukta, for diskret å legge igjen fuglene ved Brenner-gården. Mitch ser Melanie, og kjører inn til byen for å møte henne. Melanie kommer tilbake til Annies hus og ber om å få overnatte der, og Mitch dukker senere opp der for å møte henne igjen. Men etter hvert blir situasjonen i den lille byen stadig mer bisarr når fugler av forskjellige slag plutselig begynner å angripe mennesker.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Premiere og priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble vist første gang på Cannes filmfestival i 1963 og Alfred Hitchcock med hovedrolleinnehaver Tippi Hedren var til stede. I mars 1963 arrangerte Museum of Modern Art i New York en visning for spesielt inviterte som en del av et tilbakeblikk på Hitchcocks 50-filmer. Museet trykket også et spesielt hefte til denne visningen, som ble skrevet av Peter Bogdanovich.

Fuglene ble nominert til Oscar i kategorien beste visuelle effekter. De berømte sekvensene hvor fuglene angriper ble spilt inn på Walt Disney Studios av animatøren/teknikeren Ub Iwerks, som tok i bruk sodium-vapor prosessen («yellow screen») som han hadde vært med på å utvikle.

Prisen for Beste visuelle effekter gikk likevel til Cleopatra med Elizabeth Taylor i hovedrollen. Men Tippi Hedren mottok Golden Globe-prisen for Beste nykommer – skuespillerinne i 1964, sammen med Ursula Andress og Elke Sommer. Hedren mottok også Photoplay-prisen for Mest lovende nykommer. Fuglene er rangert som nummer én på listen over de 10 beste utenlandske-filmer utvalgt av Bengal Film Journalists' Association Awards. De ga også Alfred Hitchcock prisen for Beste regissør for denne filmen. Fuglene ligger nå på 7.-plass på Det amerikanske filminstituttets liste over de 100 mest spennende filmer laget de siste 100-årene.

Oppfølger og ny filmversjon[rediger | rediger kilde]

En oppfølger, Fuglene II: Land's End, ble lansert i 1994 med litt annerledes roller enn i originalen. Filmen mottok negative anmeldelser. Regissøren, Rick Rosenthal, fjernet navnet sitt fra filmen og byttet det ut med pseudonymet Alan Smithee. Tippi Hedren medvirket også i denne filmen, men i en annerledes rolle enn i den originale filmen.

I 2007 skrev Variety at Naomi Watts ville spille hovedrollen i en ny filmversjon av Fuglene. Universal ville stå bak og George Clooney skulle også ha en stor rolle i denne filmen. Regissøren Martin Campbell skulle regissere filmen. Han er kjent for å ha regissert Casino Royale. Senere samme året gikk Tippi Hedren ut offentlig mot denne nye filmen og sa at hun synes heller de burde finne på nye historier og ting å gjøre. I 2009 ble det slått fast at ingenting nytt er blitt gjort i forbindelse med den nye filmen og det ser så langt ut til at det ikke blir gjort noe mer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]