London i fare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
London i fare
orig. Sabotage
Generell informasjon
Utgivelsesår1936
Prod.landStorbritannias flagg Storbritannia
Lengde94 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAlfred Hitchcock
ProdusentMichael Balcon
ManusforfatterJoseph Conrad
KlippCharles Frend
Prod.selskapGeneral Film Distributors (GFD) Ltd.
Eksterne lenker

London i fare[1] (originaltittel: Sabotage) er en britisk spenningsfilm fra 1936 regissert av Alfred Hitchcock.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I London putter en gruppe terrorister sand inn inni en elektrisk generator, noe som forårsaker store strøm-brudd. På en kino drevet av Karl Verloc krever folk pengene sine tilbake fordi de ikke fikk se hele filmen. Verloc og hans kone bor i en liten bolig over kino-salen. i det pengene er i ferd med å bli utbetalt til kundene, tennes alle lysene igjen. Dagen etter møter Verloc en gjeng terrorister fra et ikke-navngitt europeisk land som planlegger en rekke angrep i London. Verlocs kontakt instruerer ham i å plassere en pakke "fyrverkeri" på Piccadilly Circus undergrunnsstasjon. Verloc er ikke komfortabel med dette oppdraget, men kontakten hans sier at han kan få noen andre til å gjennomføre det. Verloc får adresse til en fuglebutikk, hvis eier produserer bomber.

Scotland Yard mistenker at Verloc er involvert, og etterforsker Ted Spencer går undercover som grønnsak-selger ved siden av kino-salen. Han blir venn med Verlocs kone og hennes lillebror, Stevie, som bor sammen med Verloc. Spencer og Scotland Yard usikre på om Verlocs kone er med-skyldig i terrorhandlingene eller uskyldig og uvitende. Spencer begynner etter hvert å få romantiske følelser for Verlocs kone.

Verloc går til fuglebutikken. Bombe-produsenten sier at han skal forberede en tidsinnstilt bombe som skal eksplodere klokken 13:45 på en lørdag. Senere den kvelden møtes medlemmer av terror-gruppen i Verlocs stue over kinoen. Etterforsker Spencer forsøker å avlytte samtalen, men blir oppdaget og avslørt. Møtet avsluttes deretter brått, og medlemmene sprer seg - bekymret for at alle sammen blir forfulgt. Verloc forteller sin kone at politiet etterforsker ham, men Verloc påstår at han er uskyldig.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]