Hopp til innhold

Livbåt (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Livbåt
orig. Lifeboat
Generell informasjon
Utgivelsesår1944
Lengde96 min.
Bak kamera
RegiAlfred Hitchcock
ManusforfatterJo Swerling
John Steinbeck
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Livbåt[1] (orig. Lifeboat) er en amerikansk film fra 1944 regissert av Alfred Hitchcock med Tallulah Bankhead, William Bendix og Walter Slezak i hovedrollene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Flere britiske og amerikanske sivile og militære sitter i en livbåt i Nord-Atlanteren etter at skipet deres og en U-båt sank hverandre i kamp. Willi, en tysk overlevende, blir trukket om bord, men nekter for å ha vært U-båtens kaptein. I en diskusjon krever en av dem, Kovac, at tyskeren kastes på havet for å drukne. De andre motsetter seg dette. Blant passasjerene er fru Higley, en ung britisk kvinne hvis spedbarn er dødt når de blir trukket opp av vannet. Hun smyger seg senere vekk fra båten når de andre passasjerene sover, og drukner seg om natten.

Willi blir snart avslørt som kaptein for ubåten. Filmen følger deretter livbåtens innbyggere når de forsøker å organisere rasjonene deres, setter kurs for Bermuda og prøver å overleve. Blant annet må de amputere det ene beinet til en av dem, den tysk-amerikanske Gus Smith, på grunn av koldbrann. Kovac tar ansvaret, og rasjonerer den lille maten og vannet de har. Men Willi, som har konsultert et skjult kompass og avslører at han snakker engelsk, tar kontrollen fra ham under en storm.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]