Repet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rope
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 23. august 1948
Prod.landUSA USA
Lengde81 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørAlfred Hitchcock
ProdusentAlfred Hitchcock
Uncredited:
Sidney Bernstein
ManusforfatterRoman:
Patrick Hamilton
Filmatisering:
Hume Cronyn
Manus:
Arthur Laurents
Ukreditert:
Ben Hecht
MusikkDavid Buttolph
SjeffotografWilliam V. Skall
Joseph A. Valentine
KlippWilliam H. Ziegler
Foran kamera
MedvirkendeJames Stewart
John Dall
Farley Granger
Cedric Hardwicke
Constance Collier
Annen informasjon
BudsjettUS$ 1,5 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker

Repet (originaltittel: Rope) er en amerikansk film fra 1948 regissert av Alfred Hitchcock med manuskript av Arthur Laurents. Den utmerker seg ved at den består av kun ti tagninger (ubrutte opptak), og altså stort sett uten klipp, samt ved at hele filmen foregår i én stor kulisse. Repet var også Hitchcocks første fargefilm (Technicolor).

Historien er basert på en roman av Patrick Hamilton og – tross Hamiltons benektelse – inspirert av en virkelig hendelse fra 1920-årene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at de to vennene Philip og Brandon (spilt av Granger og Dall) dreper en tidligere klassekamerat, David, og legger ham i en stor kiste i leiligheten. Især Brandon er overbevist om deres menneskelige overlegenhet, og med utgangspunkt i en gammel diskusjon om kunsten å drepe, rettferdiggjør de mordet. Brandon vil dog gjøre kunstverket større og har invitert Davids far, mor (som er syk og erstattes av Davids tante) og kjæreste, dennes forrige kjæreste samt de unge menns gamle mentor og opphavsmann til ideen om overmennesker, Rupert (spilt av Stewart).

Brandon arrangerer et buffétbord på kisten, og under selskapet gir han små ledetråder om mordet på David, hvis fravær alle undrer seg over. Philip bryr seg ikke om situasjonen, og Rupert aner uråd.

Da selskapet er brutt opp, vender Rupert tilbake med en unnskyldning om å ha glemt sigarettetuiet, og igjen hjulpet på vei av Brandon ender han med å åpne kisten. Han innser at de teoretiske betraktninger han har diskutert med de unge menn i skoletiden er tatt for bokstavelig og han får tilkalt politiet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]