Hopp til innhold

Repet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rope
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 23. august 1948
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde81 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAlfred Hitchcock
ProdusentAlfred Hitchcock
Uncredited:
Sidney Bernstein
ManusforfatterRoman:
Patrick Hamilton
Filmatisering:
Hume Cronyn
Manus:
Arthur Laurents
Ukreditert:
Ben Hecht
MusikkDavid Buttolph
SjeffotografWilliam V. Skall
Joseph A. Valentine
KlippWilliam H. Ziegler
Foran kamera
MedvirkendeJames Stewart
John Dall
Farley Granger
Cedric Hardwicke
Constance Collier
Annen informasjon
BudsjettUS$ 1,5 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker

Repet (originaltittel: Rope) er en amerikansk film fra 1948 regissert av Alfred Hitchcock med manuskript av Arthur Laurents. Den utmerker seg ved at den består av kun ti tagninger (ubrutte opptak), og altså stort sett uten klipp, samt ved at hele filmen foregår i én stor kulisse. Repet var også Hitchcocks første fargefilm (Technicolor).

Historien er basert på et skuespill av Patrick Hamilton og – tross Hamiltons benektelse – inspirert av tenåringsguttene Nathan Leopold og Richard Loebs drap på 14 år gamle Robert Franks i Chicago i 1924.[1] Dette drapet inspirerte Hitchcock til enda to filmer, Compulsion fra 1959 og Swoon fra 1992.[2] Hamilton skrev også skuespillet som ble filmatisert som Gasslys med Ingrid Bergman i hovedrollen.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at de to vennene Philip og Brandon (spilt av Granger og Dall) dreper en tidligere klassekamerat, David, og legger ham i en stor kiste i leiligheten. Især Brandon er overbevist om deres menneskelige overlegenhet, og med utgangspunkt i en gammel diskusjon om kunsten å drepe, rettferdiggjør de mordet. Brandon har attpåtil invitert Davids far, moren (som er syk og erstattes av Davids tante) og kjæreste, dennes forrige kjæreste, samt de unge mennenes gamle mentor og opphavsmann til ideen om overmennesker, Rupert (spilt av Stewart).

Brandon arrangerer en buffet på kisten, og under selskapet kommer han med små hint om mordet på David, hvis fravær alle undrer seg over. Philip misliker situasjonen, og Rupert aner uråd.

Da selskapet har brutt opp, vender Rupert tilbake med påskuddet at han glemte sigarettetuiet, og lykkes i å åpne kisten. Han innser at de teoretiske betraktninger han har diskutert med de unge menn i skoletiden, ble tatt bokstavelig, og han tilkaller politiet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]