En kvinne forsvinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kvinne forsvinner
orig. The Lady Vanishes
Generell informasjon
Utgivelsesår1938
Prod.landStorbritannia Storbritannia
Lengde97 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAlfred Hitchcock
Basert påThe Wheel Spins av Ethel Lina White
Prod.selskapGaumont British Distributors
Eksterne lenker

En kvinne forsvinner[1] (originaltittel: The Lady Vanishes) er en britisk spenningsfilm fra 1936 regissert av Alfred Hitchcock.

Manus ble skrevet av Sidney Gilliat og Frank Launder, basert på en roman "The Wheel Spins" fra 1936 skrevet av Ethel Lina White.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En britisk turist, Iris Henderson og hennes venninner Blanche og Julie, befinner seg i en fiktiv europeisk nasjon Bandrika. Iris planlegger å vende hjem for å gifte seg, men et stort skred har sperret jernbane-linjen. Alle de strandede passasjerene blir tvunget til å overnatte ved et hotell. Charters og Caldicott, engelske cricket-entusiaster, befinner seg også i samme knipe. Det samme er Miss Froy, en guvernante og musikk-lærer som ønsker å reise hjem til England. Frøken Froy lytter til en sanger som opptrer på gata, men han blir kvalt til døde av en usett morder.

Den kvelden plages Iris av en høy lyd fra rommet over hennes. Hun klager til hotell-sjefen. De finner Gilbert Redman, som spiller klarinett og transkriberer folkemusikk samtidig som tre lokale innbyggere danser for ham, og hotell-sjefen kaster Gilbert ut av hotellet. Gilbert hevner seg på Iris frem til hun til slutt kapitulerer, og får hotell-sjefen til å gi ham rommet hans tilbake. Neste morgen på en jernbanestasjon blir Iris truffet i hodet av noe som faller fra himmelen. Frøken Froy, som er i nærheten, hjelper Iris på toget. Om bord er også Charters og Caldicott, Gilbert, en advokat ved navn Eric Todhunter og hans elskerinne, som går under navnet "Mrs. Todhunter" Som et resultat av hode-skaden, besvimer Iris. Når Iris våkner, har frøken Froy forsvunnet. De andre passasjerene på rommet hennes nekter for å noensinne ha sett Froy.

Mrs. Todhunter, som snakket med frøken Froy tidligere, later som om han ikke husker henne for å unngå å rette oppmerksomhet mot hans kontakt med sin elskerinne. Hjerne-kirurg Dr. Hartz sier Iris lider av "hallusinasjoner på grunn av hjernerystelse" og både Charters og Caldicott påstår også at de ikke husker frøken Froy, fordi de frykter at enhver forsinkelse gjør at de risikerer å gå glipp av en cricket-kamp. Ved neste stopp blir Dr. Hartz sin pasient, dekket av bandasjer fra topp til tå og på en båre, brakt om bord på toget. Iris og Gilbert blir angrepet av en tryllekunstner, Signor Doppo. Senere blir toget omdirigert til et annet område, hvor soldater venter på dem. De slår ut en uniformert soldat, og tar pistolen hans. En annen soldat skyter, skader Charters, og en skuddveksling oppstår.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]