Psycho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Psycho
Psycho Logo.png
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 16. juni 1960
Prod.landUSA USA
Lengde109 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørAlfred Hitchcock
ProdusentAlfred Hitchcock (ukreditert)
ManusforfatterRoman:
Robert Bloch
Manuskript:
Joseph Stefano
Ukreditert:
Samuel A. Taylor
MusikkBernard Herrmann
SjeffotografJohn L. Russell, ASC
KlippGeorge Tomasini
Foran kamera
MedvirkendeAnthony Perkins
Janet Leigh
Vera Miles
John Gavin
Martin Balsam
John McIntire
Annen informasjon
Budsjett$806,950 (est.)
Prod.selskap1960–1968:
Paramount Pictures
1968-d.d.:
Universal Pictures
Eksterne lenker

Psycho er en amerikansk skrekk- og thrillerfilm fra 1960 regissert av Alfred Hitchcock. Manuskriptet er skrevet av Joseph Stefano og handler om en psykopatisk morder. Det er basert på boken ved samme navn av Robert Bloch, som igjen var inspirert av forbrytelsene til Wisconsin-morderen Ed Gein.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen skildrer forholdet mellom en sekretær, Marion Crane (Janet Leigh), som gjemmer seg på et motell etter underslag fra sin arbeidsgiver, og motellets eier, den ensomme Norman Bates (Anthony Perkins).

Filmen begynner med sekretæren, Marion Crane og hennes gifte kjæreste, Sam Loomis (John Gavini) på et hotellrom i Phoenix. De planlegger å dra til Sam sitt hus langt borte. Marion får i oppdrag av sjefen sin å sjekke inn 40 000 dollar i banken. Istedenfor å gjøre jobben sin, stjeler Marion pengene og drar av sted til Sam sitt hjem. Marion kommer så til et lite motell.

Eieren, Norman Bates kommer og henter henne og prøver å gi henne mat i hans og moren hans sitt hjem. Den usette moren liker ikke Marion og nekter Norman å ta med henne opp til huset, så han drar heller ned til henne med mat og de spiser på kontoret hans i motellet. Norman forteller Marion at moren hans er mentalt syk og at han er veldig redd for henne. Marion sitt forslag om et mentalsykehus gjør Norman sur. Marion går til rommet sitt og tar en dusj. Der blir hun knivstukket til døde av en kvinnelig silhuett-morder. Dette viser seg å være Norman sin mor som ennå ikke er blitt sett. Norman fjerner liket til Marion, tar bagasjen og vesken med pengene hennes og legger dem i bagasjerommet til Marion sin bil som Norman senker i en sump i nærheten.

Sam og Marion sin søster Lila (Vera Miles) er blitt bekymret og sender en privatdetektiv kalt Milton Arbogest (Martin Balsam) på saken. Han sporer Marion til motellet der han tipser Lila om saken. Norman gjør alt for å ha et alibi og å forklare at Marion har dratt. Arbogest drar for å stille moren til Norman noen spørsmål. Der blir han drept med en kjøkkenkniv av moren, som fortsatt har ansiktet sitt usett. Norman fjerner liket og møter så på Lila og Sam som har nå dratt for å selv ta hånd om saken. De får et rom av en irritert Norman. Mens Sam oppholder Norman klarer Lila å undersøke huset til Norman og moren hans.

Norman slår ut Sam og prøver å finne Lila. Lila gjemmer seg ned i kjelleren der hun finner Norman sin mor sittende med ryggen til i en stol. Med et rykk snur stolen seg og viser et mumifisert lik med et fillete hår og en revnet kjole sitte der med et psykotisk smil. Lila sitt skrik tiltrekker Norman ned i kjelleren, løpende med en gråhåret parykk, fillete kjole og en kjøkkenkniv i hånden. Han bærer et psykotisk smil akkurat som hans avdøde mor og skal til å drepe Lila, før han blir holdt av Sam. På politistasjonen forklarer en doktor at Norman er en psykopat som kler seg ut som sin døde mor hver gang truende følelser dukker opp. Han sier også at Norman har en personlighet av seg selv og av sin mor. Det ser ut til at moren sin personlighet nå har tatt kontroll over kroppen til Norman. Filmen slutter så med at bilen trekkes opp av sumpen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Psycho ble nominert til fire Oscar:

Filmen vant ingen av Oscar-prisene den ble nominert til, men Janet Leigh vant en Golden Globe for beste kvinnelige birolle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: