Torshovteatret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 59°56′9,9780″N 10°45′56,394″Ø

Soria Moria kino og Torshovteatret
Gammelt bilde av kinoen

Torshovteatret er en teaterscene underlagt Nationaltheatret, med egen kunstnerisk ledelse. Teaterscenen er en del av Soria Moria-komplekset i Vogts gate 64 på Torshov i Oslo. Torshovteatret ble etablert som scene i 1977, da under navnet Teatret på Torshov.

Bygningen ble reist i 1928 (arkitekt Thorvald Astrup) som kinobygning med 1012 sitteplasser, og kulturtiltaket på Oslo østkant ble bejublet av forfatteren Rudolf Nilsen i diktet «Soria Moria», diktsamlingen «Hverdagen» (1929):

Just her må byen ha et filmens slott,
og navnet ikke være Torshaug kort og godt,
men Soria Moria – fjernt og stjerneblått!
...
Just her i øst hvor mangt er grått i grått
kan trenges slikt et fagert drømmens slott,
men ei til lyst og ei til glemsel blott.
...

Bygningen inneholdt opprinnelig også filial for Deichmanske bibliotek. Bibliotekdelen ble i 1977 innredet som lokaler for teatret. Soria Moria kino ble nedlagt i 2008 etter 80 års sammenhengende drift.

Siden oppstarten har Torshovteatret vært en av Oslos og Norges mest profilerte teaterscener. Teatret har vært gjenstand for både kunstnerisk, politisk og økonomisk turbulens, men har hele tiden vært et sted der Nationaltheatrets skuespillere har kunnet prøve ut nye kunstneriske uttrykk og nye organisasjonsformer – og dermed trukket nye publikumsgrupper til teatret. Teaterscenen på Torshov er et rundt scenerom med plass til mellom 130 og 200 publikummere i salen og på galleriet.

Torshovteatret startet som en allmannastyrt scene. I dag er teatrets kunstneriske ledelse en gruppe skuespillere som søker seg til Torshov på grunnlag av en felles kunstnerisk profil. Torshovgruppa får deretter stilt teaterbygning, fagfolk og et visst budsjett til rådighet for en toårsperiode.

Torshovgruppa Komilab (2010–2012) besto av Mariann Hole, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise.

Torshovgruppa Musikklab (2014–2015) besto av Lena Kristin Ellingsen, Henriette Steenstrup, Bernhard Arnø, Simon Revholt og Christian Skolmen.

Torshovgruppa Sci-fi på Torshov (2017–2018) består av Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad og Herman Bernhoft.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]