Lydbokforlaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lydbokforlaget
Org.formAksjeselskap
Org.nummer945 872 357
BransjeLydbokproduksjon
Etablert1987
MorselskapAschehoug Forlag, Gyldendal Forlag
Datterselskap FabelRediger på Wikidata
Hovedkontor Gullhaug Torg 1, Oslo
LandNorge
Produkt(er)Lydbøker
Styreleder Kari Spjeldnæs
Adm. dir. Paul Hedlund
Antall ansatte13
Nettsted Offisielt nettsted

Lydbokforlaget er et norsk forlag som utgir lydbøker. Forlaget ble etablert 1987, i Melhus og hadde tilholdssted i Melhus sentrum. I 1995 etablerte de også en avdeling i Oslo.[1] I 2013 ble hovedkontoret på Melhus ble nedlagt og flyttet til Oslo. Forlaget ble etablert og ledet av spesialpedagogen Herborg Hongset og Hilde Nyseth.

Det var eid i like andeler av en stiftergruppe og de tre forlagene Aschehoug, Gyldendal og Damm. Omsetningen var på 17,5 millioner kr i 2001,[1] mens den var på drøyt 54 millioner i 2006.[2] I 2013 var omsetningen ca 40 millioner. Etter at Stiftergruppen solgte seg ut av forlaget i 2014 ble Gyldendal og Achehoug stående igjen som eiere med 50 % hver.

En egen lydbokklubb ble etablert, men denne ble solgt til De norske Bokklubbene i 2003. Klubben hadde på den tiden rundt 1000 medlemmer.[3]

Hovedkontoret lå i en kommunalt eid bygning på Søreggen i Melhus sentrum.[4] De hadde tidligere tilhold i en nabobygning like ved hovedveien.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Forlaget gir ut bøker i flere sjangre fra de fleste norske forlag. Gjennom en avtale utgir de også en lang rekke hørespill fra Radioteatret. Utgivelsene foreligger på tre plattformer: CD, Digikort og som mp3-filer. Det siste formatet viser per 2014 en sterkt økende kurve.

Forlagets første utgivelser er klassikere og lettere underholdning. Senere lå hovedvekten av utgivelsene samtidige produksjoner av årets bøker. I 2005 utga Lydbokforlaget 157 lydbøker. Totalt hadde de over 700 titler i salg. Deres mestselgende produkt var Dickie Dick Dickens-serien, med over 26 000 solgte eksemplarer. Andre prestisjeprosjekt har vært samlede verker av Knut Hamsun og Sigrid Undset (i kassettens "tidsregning"), og hørespill av Henrik Ibsens samlede verk, et prosjekt som ble avsluttet i 2006.

Reorganisering[rediger | rediger kilde]

Våren 2013 ble avdelingen i Melhus lagt ned grunnet store økonomiske problemer de siste årene. Alle backoffice funksjoner ble flyttet til Oslo.[5]Regnskapet for både 2011, 2012 og 2013 viste betydelige negative resultater for forlaget.[4]

Forlaget har 13 ansatte etter reorganiseringen.[4]

Lydbokstemmen[rediger | rediger kilde]

Forlaget delte i samarbeid med Lydbokklubben, ut en årlig pris til det de mente var årets beste stemme innen lydbøker, gjerne i barne- og voksenklasse

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]